Komplexní je Kupkovou ranou abstraktní prací z roku 1912. O jeho díla je velký zájem, už v dražbách v minulosti za ně zájemci byli ochotni zaplatit desítky milionů, v roce 2021 v přepočtu dokonce téměř 231 milionů korun. 

"Dnes, kromě mnoha dalších prestižních institucí, lze Kupkovo dílo nalézt v Musée d'Orsay, Cleveland Museum, Met a Guggenheim Museum v New Yorku a Peggy Guggenheim Collection v Benátkách," připomíná aukční síň Sotheby's, která dražbu uspořádala.

Obraz Komplexní, majetek z pozůstalosti sira Seana Conneryho, byl prodaný částečně ve prospěch Conneryho nadace. Nadace byla vytvořená v říjnu roku 2022 z jeho pozůstalosti. Snaží se ctít odkaz sira Seana prostřednictvím strategických grantů institucím a organizacím ve Skotsku a na Bahamách, dvou zemích, které nazýval svým domovem. Nadace se zaměřuje na podporu vzdělávání a ochranu oceánů.

Nejde přitom o nejvyšší částku, za kterou bylo Kupkovo dílo vydraženo, obraz Tryskání II se prodal v roce 2021 v dražbě v Londýně za rekordních v přepočtu 230,8 milionů korun.

Divertimento II. Za 90,240 mil. korun.
OBRAZY OBRAZEM: Podívejte se na 10 nejcennějších děl Františka Kupky

František Kupka se narodil 23. září 1871 v Opočně. Po pár měsících rodina přesídlila do sousední Dobrušky, kde Kupka prožil dětství a mládí. Vyučil se tu sedlářem a řemenářem, ale už od dětství rád maloval. Vznikly tu také jeho prvotiny. Jeho nejstarším známým a dochovaným dílem je olejomalba na firemním plechovém štítu sedlářského mistra Šišky. Patrně byla projevem vděčnosti řemeslníkovi, u něhož se učil, ale jehož řemeslo vůbec nemiloval a nezvládal.

Výstava originálů obrazů Františka Kupky v Opočně
Souboj lidoopů a další Kupkovy originály táhly do jeho rodného Opočna

Jeho umělecký talent rozpoznal a rozhodl se ho podpořit dobrušský starosta Josef Archleb. Přesvědčil Františkova otce, aby dal syna na malířská studia a přidal i částečné mecenášské zaopatření. František Kupka se svému Josefu Archlebovi odvděčil obrazy. Objednávky na ně byly zřejmě další formou mecenášské pomoci mladému studentovi. (Kupkovým druhým významným mecenášem v jeho vlasti se stal podnikatel Jindřich Waldes).

Kupka opustil Dobrušku po 18 letech pobytu. Malířství studoval u mistra Studničky v Jaroměři, později v Praze, ve Vídni a v Paříži, ve Francii žil až do své smrti. Zemřel v Puteaux 24. června 1957.

Natáčení filmu Francek - hraného dokumentu o životě malíře Františka Kupky.
FOTO, VIDEO: Prosím ticho, natáčí se. Akce!

A obrazy Františka Kupky se dostaly i do dobrušských muzejních sbírek, poněkud nezvyklou cestou.

"Podle záznamů o jejich nabytí je Kupka daroval svému známému jako splátku na jakýsi dluh, který u něho měl. Onen dotyčný zřejmě netušil (a netušil to pravděpodobně ani v době kdy díla předal muzeu), že cenou, kterou obrazy za několik desítek let budou mít, splatil Kupka svůj dluh mnohonásobně," uvádí se v článku věnovaném Františku Kupkovi na stránkách města Dobrušky.

Dům, v němž Kupka v Dobrušce žil, se předloni otevřel veřejnosti. Návštěvníci se tu seznámí nejen s historií domu. Časová osa jim přiblíží jak životní osudy Františka Kupky, tak vývoj jeho umělecké tvorby.

Dům Františka Kupky v Dobrušce v novém.
Kupkův dům už cestu do centra Dobrušky nehyzdí, je novým turistickým lákadlem