Pro místní zvyklostí, pro jiné kuriózní. Ne všude je obvyklé, že volby probíhají v budovách úřadů nebo ve školách, všeobecně nejvytíženějších místech. Sídla komisí jsou různá.

Například v Úpici bude jedna z volebních uren v Zemědělském muzeu. „Lidé u nás už volili víckrát. Škola v Radči léta nefunguje. Jsou tam jen byty, ale chybí nějaká společenská místnost. Proto se před lety město obrátilo na nás, kde veřejný prostor je a kde to lidé znají. Volební místnost bude opět na recepci,“ říká Pavel Melichar, předseda spolku Chalupění, které Zemědělské muzeum provozuje.

Adolf Klepš
Hlasovat lze i pro zesnulého náčelníka krkonošské horské služby

Ve Studenci, který je jedním z volebních okrsků Trutnova, lidé zase budou s volebními lístky chodit do rodinného domu Milana Valeše. Je už tradicí, že v nejvzdálenější trutnovské části lidé volí v domácím prostředí. Třeba před pěti lety tu komise musela vzít zavděk verandou. Milan Valeš se totiž zrovna dostával z následků požáru, který jeho domek postihl.

Pikantní mohou být pro veřejnost také volby v Náchodě. Jedna z místností totiž sídlí přímo v místním pivovaru.

V Polici nad Metují se bude zase volit v sauně. „Vždycky bylo sídlo vedle naší ubytovny v hasičské zbrojnici. Ta je ale v současné době v rekonstrukci, proto město oslovilo nás. Potřebovali najít vhodné prostory. Volby proběhnou v prostorách před saunou, kde máme občerstvení,“ řekla Radka Suchomelová z Turistické ubytovny TJ Spartak Police nad Metují.

Ve Chvalči u Trutnova lidé budou chodit do areálu koupaliště, ve Velkých Svatoňovicích a Dolní Brusnici v tělocvičně, výjimkou nejsou ani sídla v knihovnách. V Trutnově volby proběhnou i v restauracích, stacionáři, v autoservisu nebo v sídle společnosti, která se zabývá likvidací odpadů. Náchod pro volby uzpůsobil i sídlo technických služeb.

Místopředseda volební komise číslo 1006 v Pardubicích porušil volební zákon. Do komise zasedl v tričku propagujícím znak kandidující strany Blok proti islamizaci.
Člen volební komise agitoval ve volební místnosti za Blok proti islamizaci