Hradec Králové nebude 1. ledna slavit jen příchod nového roku, ale i 25. výročí obnovení samostatného českého státu. Součástí tradiční akce „První den spolu“ na Velkém náměstí proto bude slavnostní ceremonie, které se zúčastní zástupci města, armády i městské policie.

ROZEZNÍ SE AUGUSTIN

Novoroční program začne v 16 hodin promítáním dokumentu o událostech minulého a výročích následujícího roku. Hradečané se budou moci občerstvit teplým punčem, čajem a čočkovou polévkou. Oslavy vyvrcholí v 18 hodin, kdy se rozezní zvon Augustin, a závěrečným osmiminutovým ohňostrojem.

PŮLNOC OHLÁSÍ DĚLO

V Trutnově tradičně přivítají lidé čtvrt hodiny před silvestrovskou půlnocí na Krakonošově náměstí Nový rok ohňostrojem. V posledních minutách starého roku si účastníci oslavy připraví přípitek a společně odpočítají poslední vteřiny. Samotnou půlnoc ohlásí výstřel vypálený z děla Klubu vojenské historie Trutnov.

Průchod podloubím radnice bude proto na Silvestra již od devíti hodin ráno uzavřen. Řidiči by raději měli odvézt z náměstí svá auta. Od 23. až do druhé hodiny bude na Krakonošovo náměstí vjezd vozidel zcela zakázán.

Na Jičínsku žádné z oslovených měst oficiální program nechystá.

Organizované loučení se starým rokem nepřipravuje ani Náchod. „Necháváme si to až na Nový rok, kdy budeme dělat ohňostroj,“ uvedla tisková mluvčí náchodské radnice Nina Adlof a dodala, že novoroční ohňostroj ozáří nebe nad náchodským náměstí 1. ledna v 18 hodin.

DOMAMONTY NA ČERŤÁKU

To v Červeném Kostelci zahájí bujaré silvestrovské oslavy už dopoledne. Poslední den v roce patří kopec Čerťák recesistické akci „Sjezd na čemkoliv“. Sněhu se Čerťák asi nedočká, proto musí závodníci své stroje přizpůsobit povětrnostním podmínkám. Na zahřátí bude opět připravena polévka, čaj i ostřejší nápoje. „Těšíme se v deset hodin na každého účastníka, který se odváží sjíždět kopec na svém domamontu, i na přihlížející diváky,“ zvou pořadatelé.

NOVOROČNÍ ŠVIH

V Rychnově nad Kněžnou je pro milovníky cykloturistiky první ledna od 13 hodin připraven Novoroční švih 2018. Sraz účastníků je u vánočního stromu na Starém náměstí, trasa měří 20 kilometrů. Už 14. ročník tradiční akce bude zakončen v hospodě Na Plácku.
Tradičně velkolepě oslavy Nového roku pojal Kostelec nad Orlicí, kde je na Palackého náměstí prvního ledna od 18 hodin připraven ohňostroj.