Dřív vláda rozhodla, že vleky a lanovky nesmějí fungovat do 12. prosince. Nová pravidla by měla schválit v pondělí. Bližší informace zřejmě na páteční tiskové konferenci oznámí ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Asociace horských středisek ČR (AHS) stále věří, že se podaří přijmout rozhodnutí o otevření lyžařských areálů od soboty 12. prosince. "Vyjádření pana premiéra jsme zaregistrovali a vnímáme jej. Srovnání s Rakouskem rozhodně není na místě. Rakousko je v boji proti koronaviru několik týdnů pozadu oproti ČR," řekl ČTK ředitel AHS Libor Knot. Poukázal na to, že v ČR dnes mohly otevřít všechny obchody a služby.

"Ne všichni se chtějí hromadit v nákupních domech, na eskalátorech, kde nikdo rozestupy neřeší. Jsou tam všichni ufunění, zpocení. To je v pořádku? Zatímco resort má dalších 12 dní minus, to je vyloženě sprostota," uvedl marketingový manažer horského resortu Sněžník v Dolní Moravě na Orlickoústecku Tomáš Drápal. V areálu mohou mít lidé třeba desetkrát víc místa kolem sebe než v obchodech a budou na čerstvém vzduchu, podotkl. Podobně se vyjádřil ředitel skiareálu v krkonošské Rokytnici nad Jizerou Vít Pražák.

Odsouzený Vojtěch Chaura z Pardubic (vpravo) u Okresního soudu v Trutnově.
VIDEO: Řidič mustangu si za tragickou nehodu u Špindlerova Mlýna odsedí tři roky

Podle mluvčí areálu na Klínovci v Krušných horách Hany Hoffmannové bylo neopodstatněné už rozhodnutí o zákazu do 12. prosince. Zpochybnila smysl sladění data spuštění vleků s Rakouskem. "V Rakousku je v této chvíli tvrdý lockdown a kromě lyžování se zatím nemluví o otevření žádných dalších vnitřních, natož venkovních sportovišť," řekla. "Další věcí je to, že v Rakousku jsou nastaveny kompenzace tržeb, což v našem případě zřejmě nehrozí," dodala.

Provozovatelé zimních středisek mohli díky chladnějšímu počasí začít vyrábět umělý sníh a některé areály už mají zčásti nebo úplně připravené sjezdovky. Ztráty způsobené nuceným zastavením provozu očekávají až v řádu milionů. Provoz Klínovce stojí podle Hoffmannové denně statisíce korun, kvůli prodlužovanému uzavření tedy areál může přijít o miliony. Musí také splácet investiční úvěry, zmínila. Monínec u Sedlce-Prčice na Příbramsku přijde v případě otevření až 24. prosince zhruba o pět milionů korun. Středisko Ski Bílá v Beskydech čeká statisícové ztráty.

Optimističtí jsou nadále provozovatelé lyžařských středisek v Jeseníkách, otevření na Vánoce podle nich sezonu zachrání. "Pokud se otevře 25., 26., 27. prosince, je to pro nás dobrá zpráva. Víme, že se s námi počítá a nezasněžujeme zbytečně," řekl dnes ČTK Martin Dubský z areálu na Červenohorském sedle. "Potřebujeme lyžovat poslední týden v prosinci, v lednu a únoru, to je pro nás stěžejní," doplnil. Podobně se vyjádřil zástupce Ski Arény Karlov Jaroslav Lukeš. Nejistá situace ale podle něj areály zasáhne kvůli rušeným lyžařským kurzům.

Trutnovský krytý bazén se otevře v pondělí 7. prosince.
Trutnovský bazén otevře v pondělí, počet plavců bude mít limit 67

Odložení začátku lyžařské sezony v jihočeských areálech by mohlo mít ekonomické dopady na značnou část regionu. Většina podnikatelské infrastruktury v šumavské oblasti je navázaná právě na profit ze služeb pro lyžaře. Střediska se navíc domnívají, že není dobré rozhodnutí, pokud se vláda bude se začátkem sezony od 24. prosince inspirovat v zahraničí.

Další provozovatelé chtějí počkat, až bude o pravidlech plně rozhodnuto. "K věci se vyjádříme pro veřejnost a média, až bude vše oficiální včetně vyjasnění podmínek provozu," řekl ČTK mluvčí šumavského Ski&Bike Špičák Karel Samec. Komentovat věc nyní nechtěl ani ředitel Skiareálu Špindlerův Mlýn René Hroneš.