Nová Paka: Novopačtí vítají Martina na bílém koni už několik let. Dnes se patnáct minut po šestnácté vydají od novopacké knihovny do Jírových sadů, kde budou pro děti připraveny důmyslné soutěže a hry. V půl páté začíná na Dukelském náměstí hudební program ZUŠ Nová Paka a o půl hodiny později tu uvítají svatého Martina na bílém koni. Zajímavý program doplní svatomartinské občerstvení.

Staré Hrady: Na starohradském zámku můžete navštívit Svatomartinské čokoládobraní – slavnosti mladého vína a čokolády. Vinný a čokoládový jarmark a pohádková překvapení pro děti i dospělé jsou připraveny dnes od 10 do 17 hodin.

Jičín: Svatomartinské setkání s oslavou svátku sv. Martina připravila i jičínská Kapička. Program začíná v 15 a potrvá do 19 hodin a je spojen s výrobou lampionů a průvodem.

Police nad Metují: V sobotu odpoledne se svatý Martin vrací i do Police nad Metují. V 17 hodin vyjede od Muzea papírových modelů lampiónový průvod v čele s rytířem Martinem. Jeho pouť městem skončí opět u muzea. V prostoru tržnice u autobusového nádraží potom taneční odbor ZUŠ Police nad Metují předvede vystoupení a Svatomartinská pouť bude ukončena ohňostrojem. Muzeum papírových modelů pak nabízí možnost vyrobit si od 15 hodin vlastní lampion.

Náchod: Svatého Martina přivítají i v Náchodě. Už od časného rána bude na Masarykově náměstí velká předvánoční řemeslná tržnice s dobrotami i hezkým dárkovým zbožím. V 11 hodin se na pódiu slavnostně otevře letošní Svatomartinské víno, a k jeho konzumaci bude libě hrát kapela Efest až do 13 hodin. Od 16 hodin bude pro děti připravena estetická dílnička v podloubí radnice, od 16.30 bude už tradičně hrát Klapeto a v 17 hodin půjdeme vítat Martina k Itálii, odkud směrem po ulici Kamenice doputuje na Masarykovo náměstí.

Horní Maršov: Podzimní odpoledne s programem a putováním po stopách svatomartinského koně, podzimní dílničky včetně výroby lampiónů a příjezd sv. Martina. To vše od 12 hodin chystá Dotek Horní Maršov.

Trutnov: Martin a sněhové zvonění, tak nazvali akci s příjezdem Martina na bílém koni a průvodem, ve kterém to tentokrát bude úžasně zvonit a cinkat. Trutnováci, ojedinělou akci si nenechte ujít od 17 hodin na Krakonošově náměstí.

Martinské tradice
V Česku se svátek sv. Martina slaví 11. listopadu a je s ním spojeno mnoho tradic či pranostik. Jedni čekají, že svatý Martin přijede na bílém koni (první sníh), druzí ochutnávají první letošní, tzv. Svatomartinské víno. Lidé se setkávají s dobrými přáteli nebo s celou rodinou a zasednou nad martinskou husou i martinským pečivem. Sv. Martin je mimo jiné patronem hus. Tento patronát údajně vznikl poté, co se zdráhal přijmout biskupský úřad v Tours. Schoval se do husince, hejno hus ho ale svým hýkáním prozradilo, a tak musel tuto poctu přijmout. Mezi pranostiky, které se vážou k počasí, patří: „Na svatého Martina bývá dobrá peřina“, „Martinův led bude vodou hned“ nebo „Na svatého Martina kouřívá se z komína“.