Ve středu Miloš Zeman obědvá v pardubickém hotelu Zlatá štika, večerní menu na pardubickém zámku pak připravuje restaurant Bonté. Hlavním chodem oběda je telecí kýta na majoránce s pošírovanou zeleninou s bramborovým fondantem, hlavním chodem večeře budou hovězí líčka na červeném víně s restovanou kořenovou zeleninou a bramborovým pyré.
Ve čtvrtek bude prezident republiky obědvat i večeřet na Orlickoústecku a je jasné, že hostitelé se nebudou chtít nechat Pardubickými zahanbit. Oběd bude servírován v Hostinci U Coufalů v Přívratu nedaleko České Třebové. Menu ovšem připraví šéfkuchař českotřebovského Hotelu Bravo, v němž bude Miloš Zeman nocovat. Večeře se pak bude podávat v restauraci Tvrze Orlice v Letohradu. Menu je opět lákavé.
Jak potvrdil ředitel českotřebovského Hotelu Bravo Josef Janda, návštěvu prezidenta samozřejmě vnímá jako prestižní záležitost. „Už jsme připravovali pohoštění pro prezidenta Václava Klause, nedávno i pro prezidentského kandidáta Karla Schwarzenberga. Protože víme, že prezident holduje české kuchyni, jedním ze dvou návrhů menu, které jsme poslali na Hrad, byla právě ona. A Hrad dal české kuchyni přednost s tím, že pan prezident bude mít v rámci diety kachní prsíčko s bramborem," prozradil ředitel hotelu. Jak dodal, příprava jídel, až na koláčky, které mají být záležitostí Přívratských, bude jen a jen v rukou kolektivu hotelové kuchyně vedeného šéfkuchařem Ladislavem Svobodou. „Nedostal jsem žádné další instrukce, všechno je na nás," uzavřel.
S nejvyšší odpovědností přistupují k prezidentské návštěvě také v restauraci Tvrze Orlice v Letohradu. „Už jsme tu některé celebrity hostili, prezident je samozřejmě návštěvou nejvýznamnější. Také nám jde o prestiž. I s tímto vědomím jsme přistupovali k tvorbě menu. Jsme na tvrzi, takže se rádi držíme českých surovin," uvedla provozní Eliška Taclová.

Prezidentské menu

ČTVRTEK 12. ZÁŘÍ

Oběd, Hostinec U Coufalů, Přívrat

– Předkrm: Šunkový kornoutek plněný křenovou šlehačkou, banketka
– Polévka: Hovězí vývar s játrovými knedlíčky a domácími nudlemi
– Hlavní chod: Pečená kachna se dvěma druhy zelí, červené a bílé, houskový a špekový knedlík
– Dezert: Domácí svatební koláčky

Večeře, Tvrz Orlice, Letohrad

– Předkrm: Rukolový salátek s kozím sýrem, cherry rajčátky a brusinkami s opečeným toustem
– Polévka: Dýňová polévka
– Hlavní chod: Kuřecí steak s liškovým ragú na tymiánu, šťouchané brambory se slaninou a cibulí
– Dezert: Domácí datlový perník přelitý karamelem podávaný s čerstvým ovocem