Most u Železnice na Jičínsku je v havarijním stavu. „Připravujeme jeho rekonstrukci v horizontu dvou let,“ řekl včera náměstek hejtmana pro dopravu Martin Červíček. Ještě před rokem byly v havarijním stavu čtyři mosty patřící kraji.

Právě v loňském roce vedení kraje rozhodlo, že zvýší počet kontrol zaměřených na tyto stavby. Zatímco v roce 2017 prohlídkou prošly necelé dvě stovky mostů, loni to bylo o padesátku více. Na základě kontrol bylo vytipováno asi deset mostů, které letos čeká podrobná diagnostika, a stanoví se tak termín a způsob jejich opravy.

Královéhradecký kraj spravuje celkem 872 mostů. Podle Martina Červíčka je nyní ve velmi špatném stavu třicet z nich, například most v Třebechovicích pod Orebem, ve Velké Úpě, Týništi nad Orlicí nebo trojice mostů v Říčkách v Orlických horách.

Pozorování zatmění Měsíce z jičínské hvězdárny.
Měsíc vplul do zemského stínu

Letos čeká velká rekonstrukce celkem jedenáct mostů, na které kraj dá 112 milionů korun. Největší investice půjde na most v Hostinném, který bude stát 41 milionů korun, most ve Velké Úpě vyjde na 28 milionů a v Novém Městě nad Metují na 16 milionů korun.

Některé z oprav začaly už v loňském roce – pokračují tak například práce na mostě v královéhradeckých Svinarech, který bude stát 80 milionů korun, a je tak v posledních letech nejnákladnější stavbou svého druhu v kraji.

Nákladná byla také demolice starého a výstavba nového mostu v Šárovcově Lhotě, která stála 18 milionů korun.

Most v Železnici nyní čeká stavební řízení. V havarijním stavu je jeho spodní část. „Už jsme omezili tonáž mostu a bude pod pravidelnou kontrolou,“ sdělil Martin Červíček.

Pro opravy a údržbu kraj vytipoval ještě další dvě stovky mostů a vyčlenil na to 25 milionů korun. „Musíme je udržovat, aby se prodloužila jejich životnost a nedostaly se do havarijního stavu,“ uvedl náměstek Červíček.

Na mostech tak budou vyměněna odvodňovací zařízení i části konstrukcí a dostanou nové nátěry.

Podle Martina Červíčka chce kraj počet mostů, které projdou opravami a údržbou, dále zvyšovat.

Parkování v Peci pod Sněžku v sobotu, kdy se ve městě konaly skialpové závody.
Sobota na horách? Opět přecpaná parkoviště