Navýšení by mělo být obsaženo už v únorové výplatě zdravotníků. V pondělí to schválila rada kraje. „Vnímám to jako další stabilizaci personální situace ve zdravotnictví,“ řekl včera novinářům hejtman Jiří Štěpán.

Kraj vyjednával s každou nemocnicí zvlášť, protože jde o samostatné akciové společnosti, a hejtman přiznal, že jednání byla „různá“.

Kde kraj tyto peníze vezme? „Devadesát milionů korun už bylo součástí rozpočtu, stejně jako v loňském roce,“ uvedl hejtman.

Nové navýšení podle něj vychází z už dříve podepsaného memoranda mezi asociací krajů a ministerstvem zdravotnictví, které se zavázalo, že v rámci navýšení úhradové vyhlášky bude krajům kompenzovat náklady vzniklé navíc.

„V tomto případě tomu tak není,“ upozornil Jiří Štěpán. Doplnil, že finance, které úhradová vyhláška nedoloží, dá kraj ze svého rozpočtu. „Půjde o 56 milionů korun,“ doplnil hejtman.

Varianty zdrojů, kde tuto částku vzít, má radní pro ekonomiku Rudolf Cogan předložit radě kraje do 30. června.

Kraj bude celou situaci řešit s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou. S jejím ředitelem Zdeňkem Kabátkem chce Jiří Štěpán jednat mimo jiné o výši úhrad, které jsou u krajských nemocnic nižší než například v případě královéhradecké Fakultní nemocnice.

Krizový tým

Personální situace v některých nemocnicích a v některých oborech však zůstává svízelná.

„Je pochopitelné, že nedostatek pracovníků, který zapříčiňuje vysokou přesčasovou práci našich lékařů a zdravotníků, zvyšuje i nákladovost našich oddělení,“ upozornil náměstek hejtmana pro zdravotnictví Aleš Cabicar. Podle něj to není dlouhodobě udržitelná cesta.

„To budu chtít řešit 9. dubna na jednání vlády s ministrem zdravotnictví v demisi,“ uvedl hejtman. Při jednání se chce zaměřit na to, jak udržet a dlouhodobě řešit lékařskou péči z hlediska personálu.

Personální i finanční krizi krajských nemocnic už druhý týden řeší tříčlenná pracovní skupina, v níž je hejtman Štěpán a jeho náměstkové Aleš Cabicar a Martin Červíček.

Otevřený dopis
Velkou debatu o krajském zdravotnictví rozpoutal nedávný otevřený dopis lékařů a sester náchodské nemocnice adresovaný krajským zastupitelům. Zdravotníci upozornili, že téměř všechna oddělení mají dlouhodobě nedostatek lékařů, na některých odděleních dokonce slouží jediný lékař, a když onemocní, není ho kým nahradit. Připomněli i finanční problémy nemocnice, která loni skončila se ztrátou 80 milionů korun a letos se očekává ztráta 70 milionů.