Mihule je v Česku kriticky ohroženým druhem. Její počty ve Zlatém potoce odhadují správci Krkonošského národního parku (KRNAP) pouze na několik desítek jedinců.

Ucpání hráze považují za velmi nezodpovědný a nebezpečný čin. Případ už dokonce řeší odbor životního prostředí na Městském úřadu v Trutnově a Česká inspekce životního prostředí. Viníkovi hrozí pokuta až sto tisicí korun.  

Neznámý pachatel zabil osm kriticky ohrožených mihuli potoční.Zdroj: Správa KRNAP

Podle ochránců přírody existuje podezření, že zahrazením odtokové roury kameny chtěl někdo zajistit přítok do nedaleké rybniční soustavy. „Mnohým odběratelům vody nedochází, že stanovený minimální zůstatkový průtok není jen kosmetická věc, aby něco v potoce teklo, ale zajišťuje základní, byť ne mnohdy optimální, zachování základních životních podmínek pro vodní živočichy. V tomto případě se ukázalo, že snížení hladiny odkloněním potoka mělo fatální důsledky pro tamní populaci kriticky ohrožené mihule potoční,“ říká vedoucí oddělení ochrany přírody Správy KRNAP Jan Materna.

Pramen Labe.
Symbolický pramen Labe vyschnul, řeku to neovlivní

Mihule potoční je v národním parku a jeho ochranného pásma nejvzácnější čistě vodní obratlovec. Vyskytuje se pouze v sedmi lokalitách. Největší překážkou pro mihule jsou právě bariéry na tocích neumožňující migraci, a také nedostatek vhodných stanovišť.

"Vzácnost je daná především úzkou vazbou na specifický biotop – pro minohy (larvy mihule) to jsou jemné písčité až bahnité náplavy s dostatkem organického detritu, kde se můžou zavrtat a vyvíjet několik let. Když larvy mihulí zahynou, tak je zlikvidováno několik generací zároveň (minohy se vyvíjí dle podmínek 3 až 5 let). Likvidace několika věkových kategorií proto znamená zmaření několika předešlých let výtěru," upřesnil mluvčí parku Radek Drahný.

Výmoly na silnici. Ilustrační foto.
Tankodrom mizí. V Kohoutově se lidé dočkají nové cesty