Vysoké teploty a velké sucho, které panují od začátku léta, se zřejmě negativně odrazí i na vánoční tabuli. Pocítí to lidé, kteří při štědrovečerní večeři upřednostňují ryby a hlavně kapry.

„Ryby na předvánočním trhu nebudou v takovém množství a v takové váze, na jaké jsou lidé zvyklí,“ řekl Deníku ředitel společnosti Rybářství Chlumec nad Cidlinou Ladislav Vacek. Vedle menších přírůstků navíc hrozí i zvýšení cen ryb na trhu.

Téměř čtyřicetistupňová vedra odpařují vodu z vodních nádrží, navíc ji ohřívají a zahušťují. Vysoká teplota vody, v níž dochází kyslík, je pro ryby zničující. Opatření, kterými by jim rybáři mohli pomoci, přitom není mnoho.

„Teď už nemůžeme dělat nic. Přikrmování jsme zrušili už před dvěma týdny,“ uvedl Ladislav Vacek. Rybám tak musí stačit jen přirozená potrava, kterou nacházejí ve vodě, což se však projeví na jejich váze.

Nízké váhové přírůstky navíc nejsou nejvážnějším problémem chlumeckého rybářství. Hrozí totiž, že by kvůli vysoké teplotě vody v rybnících a nedostatku kyslíku mohlo o ryby přijít. Rybníky, kde je to možné, se společnost alespoň snaží okysličovat. Se zvyšující se teplotou vody však nikdo nic neudělá. A právě ta už začíná být pro ryby, zejména kapry, hrozivá.

„Ve škole jsme se učili, že třicet stupňů Celsia je pro kapra smrtelná teplota,“ vysvětlil Ladislav Vacek.

Podle meteorologických předpovědí se však razantní ochlazení nechystá, naopak dnes a zítra vedra zesílí. Jak moc se ještě voda v rybnících oteplí a kolik toho kapři vydrží, je otázka.

Tradiční vánoční ryby tak zřejmě budou menší, pravděpodobně dražší a mohlo bych jich být méně. V souvislosti s jejich prodejem však mají rybáři i další důvod k obavám. „Pokud stát zavede na předvánoční prodej kaprů elektronickou evidenci tržeb, budeme muset vedle nedostatku ryb řešit navíc i nákup drahé techniky,“ posteskl si Ladislav Vacek.

S prvními ztrátami se musí rybářství vyrovnat už nyní. Kvůli nepříznivým podmínkám totiž přestalo dodávat do obchodu pstruhy.