Sto šedesát majitelů vozidel dovezených z ciziny, kterým zfalšoval registrace dobrušský úředník Radovan Antl, nyní s největší pravděpodobností o svá auta přijde. Vzdát se ale nechtějí. Případem se navíc začala zabývat kancelář české ombudsmanky.

Doporučuje poškozeným odvolání ke Královéhradeckému krajskému úřadu. Lhůty, které nešťastným majitelům dobrušský městský úřad dal na doložení originálních dokladů, v těchto dnech končí.

Týká se kauza registrací i vás?

Jste majitelem vozidla s falešnou registrací z Dobrušky? Ozvěte se na: barbora.zemanova@denik.cz 

„Originální doklady doručili jen dva poškození," uvedla vedoucí odboru dopravy v Dobrušce Blanka Coufalová. Je již jisté, že ostatní je neseženou.

Dobruška v takových případech rozhodne o vyřazení aut z provozu a jedinou možností, jak rozhodnutí zvrátit či nabytí jeho platnosti alespoň oddálit, je právě odvolání na kraj.

Zástupce ombudsmanky si již k případu jedné poškozené vyžádal stanovisko ředitelky Krajského úřadu Královéhradeckého kraje a úřad ochránce práv již nyní doporučuje, aby se po rozhodnutí Dobrušky poškozená žena odvolala ke kraji.

„Argumentovat lze zejména nepřezkoumatelností obou rozhodnutí, neboť se vyhnuly posouzení újmy účastníka řízení ve vztahu k ochraně veřejného zájmu," napsala poškozené v dopise Veronika Gabrišová, vedoucí oddělení veřejného pořádku a místní správy úřadu ombudsmanky. Poškození se spojují a další přibývají. Chtějí volit společný postup.

Ochránkyně se vložila do kauzy neexistujících aut

Majitelé „neexistujících aut", kteří jsou rozesetí po celém Česku, chtějí odvoláním na kraj získat čas lépe promyslet další kroky. Jedním z nich je i společná žaloba. Před tím však musí vyčerpat všechny zákonné možnosti.

Díky odvolání také budou moci svá auta déle používat. Lhůta na odvolání po rozhodnutí Dobrušky je patnáct dní.

Majitelé vozidel upozorňují na fakt, že svá auta koupili v dobré víře, a o tom, co se děje na odboru dopravy, neměli ani tušení. Na podzim loňského roku pak přišel šok. Dobruška začala aktuální majitele obesílat a oni zjistili, že vlastní auto s falešnou registrací. Úřad je vyzval k doplnění originálních dokladů, které však povětšinou neexistují.

Úředník, který vozidla legalizoval, odešel na konci července 2014 od rychnovského soudu s tříletou podmínkou a pokutou 400 tisíc korun. Dobrušský úřad obnovy řízení začal na podzim 2016, stihl tak splnit zákonnou tříletou lhůtu.

Více o tématu najdete na: hradecky.denik.cz/auta