Hlasitý zvuk motorů se ponese za pár hodin Rychnovskem. Už dnes tam oficiálně odstartuje 1. Podorlická rally, která bude znamenat dopravní omezení pro ostatní řidiče. Zahájení je naplánované na dnešní 15. hodinu na Kupkově náměstí v Opočně, kde se veřejnost může seznámit s jednotlivými posádkami. Přihlášeno jich je přes sedm desítek, konečné číslo však pořadatelé budou znát až po páteční přejímce vozů. Od 15 do 18 hodin bude ulice k městskému úřadu pro jiná auta uzavřena a od 14 do 18 hodin bude platit zákaz zastavení podél úřadu a na parkovišti před bývalým stánkem PNS.

Na uzavírkách se řidiči zdrží víc než hodinu

V sobotu ráno se už závodníci vydají na trať, pohybovat se budou v oblasti od Houdkovic až po Lomy jižně od Deštného v Orlických horách.

„Uzavírky budou na třech rychlostních zkouškách na třech zhruba pětikilometrových úsecích. Pojede se na nich během dopoledne a v opačném směru ještě odpoledne. Než projedou všechny vozy, počítáme s uzavírkou tak na hodinu deset minut. Ale může to být i déle, podle toho, jak dlouho se auta zdrží na trati,“ vysvětlil ředitel rally Marek Šimík.

Na potštejnskou pouť se každoročně těší děti i dospělí. Tradiční akce je pevně zapsaná v paměti lidí nejenom z blízkého okolí. Do obce na Rychnovsku se sjíždějí z daleka.
Podhradí ožije velkou poutí

Mimo uzavřené úseky závodníci pojedou za plného provozu. Žádné nebezpečí tady ostatním řidičům prý nehrozí. Soutěžní vozy mají nižší průměrnou rychlost a jezdit budou podle pravidel. Rizikové však mohou být uzavřené úseky – pro diváky. Ti by se neměli pohybovat v prostorách označených jako nebezpečné a dbát pokynů pořadatelů. Na bezpečnost na trati bude dohlížet na 110 členů organizačního týmu a připraveny zasáhnout budou i záchranářské týmy.

„Auto může vyskočit z trati, překlopit se. Při rychlostních zkouškách většina vozů dosahuje rychlosti až 160 kilometrů v hodině, ty silnější na rovinkách i dvou set kilometrů v hodině,“ upozornil Marek Šimík.

Jak však dodal, rychlost bude limitovat členitý terén Podorlicka.

Více informací včetně harmonogramu uzavírek najdete na http://www.podorlickarally.cz/.

Ilustrační foto
Vyfrézovaná silnice brzdí provoz