V krajských nemocnicích nyní působí třicet ukrajinských lékařů. I když zdravotnický personál v kraji stále chybí, pozastavení projektu Ukrajina, které ve středu ohlásila vláda, by nemocnicím nemělo způsobit žádné problémy. „Nemocnice prioritně využívají zájmu českých mediků o krajské stipendium a preferují české mediky před zahraničními,“ sdělila Deníku mluvčí krajského zdravotnického holdingu Magdaléna Doležalová.

Projekt ministerstva zdravotnictví s názvem Ukrajina výrazně zjednodušoval a zkracoval vyřizování dokumentů a zaměstnávání zdravotnických pracovníků z Ukrajiny. Byli tak zvýhodněni před lékaři z jiných států, kteří musejí splnit jazykovou a odbornou zkoušku, povinnou praxi a pracovat pod dohledem, čemuž se ukrajinští vyhnuli. Proti tomu se však postavily lékařská i stomatologická komora a vláda jim dala zapravdu.

Nelékařských pracovníků se však pozastavení projektu Ukrajina netýká, takže například sestry budou mít přijetí stále zjednodušené.

„Předpokládáme v našich nemocnicích další využívání projektu Ukrajina při získávání odborného nelékařského zdravotnického personálu,“ uvedla mluvčí.

Omezení náboru nových lékařů z Ukrajiny se Oblastní nemocnice v Jičíně nijak nedotkne. Potvrdil to náměstek léčebně preventivní péče MUDr. Libor Etflaiš: „Co se týká lékařů, máme plný stav, ale když se nám někdo hlásí, tak ho neodmítáme.“

Lékaře z Ukrajiny nemocnice už nepřijímá. V současnosti jsou zde zaměstnáni na plný úvazek tři. „Ovládají český jazyk, paní doktorka na interně je velice šikovná, na onkologii i dětském rovněž,“ chválí Etflaiš práci zahraničních kolegů.

Aby zde mohli lékaři vykonávat praxi dlouhodobě, musí absolvovat aprobační zkoušky a získat odbornou způsobilost, což většina z nich zatím nesplňuje.

Ilustrační foto
Dovolenou jsem si nemohla dovolit 10 let

PROBLÉMY SE ZKOUŠKOU

Své zkušenosti s tím mají v Lázních Bělohradu. Téměř pětitisícové město zůstalo bez stomatologa, když jedna z lékařek zemřela a druhá odešla do důchodu. Radnice zajistila péči prostřednictvím agentury, takže sem loni nastoupili dva ukrajinští specialisté. I přes svoji erudovanost a oblibu u pacientů však museli praxi ukončit, neboť nesložili aprobační zkoušky.

„Stanislav Ponomarenko a Nina Ratušna se připravovali na opravné zkoušky, které loni na podzim, stejně jako další ukrajinští stomatologové působící v Čechách, nesložili. Proto nemohli dál odborně působit,“ vysvětlil starosta Pavel Šubr. V dubnu zvládl aprobační zkoušku jako jediný Stanislav Ponomarenko, takže by se měl do ordinace v květnu vrátit.

V rámci projektu Ukrajina přijeli první zdravotníci na pozvání v dubnu 2017. Byli to tři lékaři, čtyři lékařky a zdravotní sestra. Nemocnice a kraj jim zařídily tříměsíční intenzivní výuku češtiny, aby jim pomohly se složením aprobační zkoušky a aby se zdravotníci k pacientům dostali jazykově vybavení.

Aktuálně je v krajských nemocnicích zaměstnáno 106 zahraničních lékařů.

Ukrajinští lékaři v nemocnicích

Jičín, Nový Bydžov 7
Rychnov 10
Trutnov 6
Náchod 3
Dvůr Králové 2
Broumov 2

Zdravotní sestry z Ukrajiny jsou v krajských nemocnicích zatím pouze tři.

Ilustrační fotografie.
Nečekané výdaje? Do problémů by se dostala téměř třetina rodin