Migranti Kostelci nad Orlicí znásilnili malé holčičky, Romové přepadávají a obtěžují ženy ve Chvaleticích. To jsou jen některé z fám, které se v nedávné minulosti šířily v regionu.

Na jejich počátku stojí lež, kterou někdo umístil na internet se snahou šokovat, ale také pobouřit veřejnost.

„Autoři těchto zpráv propagují svůj názor za každou cenu. Můžeme se nad tím podivovat, ale pro ně platí, co je psáno, to je dáno,“ uvedl psycholog Jan Lašek.

Lidé často takovým zprávám věří, šíří je na síti dál, ale také o nich hovoří se svými známými takzvaně face to face. Poté, kdy většinou policie a média hoaxy, tedy falešné poplašné zprávy vyvrátí, však v lidech zůstávají pochybnosti.

Kromě varování, aby si veřejnost dávala pozor, které jsou často součástí těchto zpráv, totiž hoaxy většinou obsahují i to, že policie nekoná, nebo lže a média mlčí. V lidech zůstávají pochybnosti.

„Věří tomu, protože chtějí, mají svou pravdu, a pokud se je někdo snaží přesvědčit o opaku, drží se jí ještě více,“ pokračoval Lašek.

Podle psychologa Jana Laška je česká veřejnost, co se týká hoaxů, velmi důvěřivá. Lidé „se chytají“ hlavně na falešné zprávy o migrantech a menšinách.

„Věří jim, protože jim věřit chtějí. Společnost byla a je plná předsudků. A rasové předsudky jsou nejhorší,“ poznamenal Lašek s tím, že lidé berou tyto zprávy jako potvrzení svých názorů a domněnek.

„Řeknou si: tak jsem měl pravdu. Bojovat s těmito hoaxy moc nejde. Kdo neopustil českou kotlinu a nemá s cizinci vlastní zkušenosti a nezjistil, že nemusí být špatné, tak názor mění těžko. Kdo cizince poznal a ví, že věci jsou jinak, bude k takovým zprávám kritičtější,“ dodal psycholog.

„NEBEZPEČNÝ KOSTELEC“

V posledních letech se šířila řada falešných zpráv o kosteleckém pobytovém středisku, ve kterém žijí žadatelé o azyl. Ačkoli tyto zprávy vyvracela policie, vedení Kostelce nad Orlicí i úřady, někteří místní lidé mají i přesto pocit, že jsou věci jinak, než jim je předkládáno. „Problémy tu jsou, některé ty věci se dějí. Novináři o tom nechtějí psát, protože jsou vítači,“ uvedl jeden místní muž. V souvislosti s Kostelcem se šířilo hned několik hoaxů. Největší okruh lidí zasáhl ten, který tvrdil, že uprchlíci z Kostelce znásilnili dvě malé holčičky. Událost se však nestala. Ohlas u veřejnosti mělo i vymyšlené přepadení. Mladík se popral na místní zábavě, ztratil telefon. Doma se bál přiznat pravdu, tak si vymyslel, že ho napadli a okradli uprchlíci. Policie za několik hodin zjistila, že si napadení vymyslel.

Časté byly také zkazky o napadení a znásilnění několika žen v chatové oblasti, která spojuje Kostelec a Doudleby nad Orlicí. A šířily se také zvěsti o mrtvolách v kontejnerech. Zprávy byly vymyšlené. Bezpečnost na Rychnovsku se přesto v posledních letech zhoršila, na vině však nejsou obyvatelé pobytového střediska, ale příliv pracovníků z ciziny do kvasinské průmyslové zóny.

Kriminalitu páchají povětšinou cizinci Polska a z postsovětských republik.

(NE)ZNÁSILNĚNÁ PRŮVODČÍ

Hoax, který se rozšířil na facebooku, museli vyvracet i policisté ve Chvaleticích na Pardubicku.

Na síti se šířilo „varování“ před muži tmavé pleti, kteří napadají a obtěžují místní ženy. Měli se také pokusit znásilnit průvodčí ve vlaku. Policie však nic takového nevyšetřuje. Od hoaxu se krom ní distancují i České dráhy. Pokus o znásilnění průvodčí se totiž také nestal.

„Pracovníci ostrahy ve vlacích jezdí pravidelně, nikoliv však kvůli zmíněnému incidentu. Nic takového jsme totiž nezaznamenali,“ uvedla na dotaz Deníku mluvčí Českých drah Monika Bezuchová.Na facebooku vyvolal chvaletický hoax mnoho reakcí. Lidé měli

strach, šířila se panika. Někteří na internet dokonce psali, že by bylo dobré vzít spravedlnost do svých rukou. Facebookový uživatel se jménem Josef Čermák například navrhoval, aby se „zřídila přísně tajná skupina likvidátorů bez identity, státem placená, která by tyto nenapravitelné tvory zmizíkovala“.