Všech dvanáct dopravců, kteří zajišťují pro Královéhradecký kraj linkovou autobusovou dopravu, vedení kraje ujistilo, že se k celostátní stávce za platy řidičů vyhlášené na čtvrtek nepřipojí.

„Podle stanovisek všech by se stávkovat tak, aby byla omezena doprava a přestaly jezdit autobusy, nemělo," uvedl včera po jednání s posledními zástupci odborů náměstek hejtmana odpovědný za dopravu Martin Červíček.

Podle kraje není vyloučeno, že někteří řidiči se ke stávce připojí. „Pokud někdo bude podporovat stávku, půjde jen o jednotlivce," řekl novinářům hejtman Jiří Štěpán. K výpadkům v dopravě by však dojít nemělo. „Vše by měli pokrýt sami dopravci náhradní dopravou," doplnil Červíček.

Do stávky nevstoupí ani řidiči společnosti BusLine, jejíž odboráři byli ještě před týdnem k přerušení práce pevně odhodláni. Jejich odborový předák Jiří Kuchynka však včera řekl, že Královéhradecký kraj se k problému platů řidičů postavil zodpovědně a vstřícně.

„Stávka byla vyhlášená minulou středu. Už ve čtvrtek ji odhoukalo šest krajů… Já už se necítím být zavázán tím, že stávka je celorepubliková, a nevidím sebemenší důvod proč dělat problémy lidem v kraji, který se snaží tu situaci řešit," prohlásil Kuchynka. Dodal, že mezi kraji, které od stávky ustoupily, byl i Pardubický, kde by stávka za zvýšení mezd řidičů byla potřebná.

Hradeckému kraji vyjednávací pozici usnadnilo jeho rozhodnutí, že na zvýšení mezd řidičů postupně uvolní 50 milionů korun. Nad tento finanční rámec bylo už na začátku roku navíc uvolněno 7,5 milionu korun za indexaci platů. Řidičům by se tak měly zvednout mzdy asi o 4000 a více korun.

„Všechny dopravní firmy, u kterých veřejnou autobusovou dopravu objednáváme, ocenily vstřícný postoj Královéhradeckého kraje," řekl hejtman Štěpán.

Martin Červíček včera znovu zopakoval, že kraj bude prověřovat, zda dopravci peníze od kraje skutečně dávají na mzdy řidičů.