Jednotný názor

„Pro souhlasné stanovisko  nehovoří prakticky nic. Není to strategický zájem státu a našeho regionu už vůbec ne. Léta se snažíme upřednostňovat jiné priority s ohledem na cestovní ruch, takže zájmy těžařů jdou zcela proti tomu. Těžbě se proto budeme bránit všemi dostupnými prostředky," řekl trutnovský starosta Ivan Adamec.

Termín k vyjádření stanoviska na ministerstvo životního prostředí  vyprší v pátek. A tam mohou zřejmě očekávat početnou zásilku negativních  reakcí.

„Suchovršice jsou na tom stejně jako dalších pětadvacet obcí. Souhlasíme s tím, co tu zaznělo a nesouhlasíme s těžbou. Obec má za sebou důlní činnost v oblasti drahých kovů a myslíme si, že toho už bylo dost. Naším argumentem je zejména ochrana vody, protože v nedávné minulosti byly firmou Tonava  místní zdroje otráveny a nyní musíme brát vodu z vrtu ve Velkých Svatoňovicích," říká starostka Lenka Hozová.

Stejné stanovisko vyjádřil za Červený Kostelec a vlastně celou náchodskou část starosta Petr Mědílek. „Už jsme to řekli několikrát, povolování takovýchto věcí je záležitost celé společnosti a všech lidí, kteří tu žijí. Měli bychom prosazovat jejich zájem a zanechat  přírodu alespoň v takovém stavu, když ne lepším, jako  je dosud."

Společnost Basgas Energia Czech původně usilovala o možnost průzkumu těžby břidlicových plynů na území 56 obcí včetně CHKO Broumovsko. Po odmítavých reakcích má ministerstvo na stole žádost druhou a průzkumné území se týká šestadvaceti obcí. Vyjma čtyř jsou všechny z oblasti  Trutnovska.

Nové priority

„Uhlí se v regionu dobývalo staletí. Teď, nějakých dvacet let po ukončení, je vidět, jak těžko a pomalu se krajina i lidé vyrovnávají s utlumením takové hospodářské činnosti. Je zde velká nezaměstnanost a nová pracovní místa se shánějí s obtížemi. Neexistuje ani kvalitní dopravní napojení na Hradec Králové, o to víc by region trpěl. Naopak dvacet let se snažíme budovat image města a regionu s potenciálem cestovního ruchu, staví se tu rozhledny, naučné stezky, golfová hřiště, hodně se investuje do turistické infrastruktury. To je naše priorita a to budeme hájit," dodal trutnovský starosta Ivan Adamec.