Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Středy doktora Středy: Zdravému vaření se dá naučit i ve škole

Východní Čechy - Základem pro hubnutí je redukční dieta a pohyb, to už všichni čtenáři této pravidelné rubriky vědí. Také většinou víte, co by měl člověk v rámci diety jíst a pít, čemu by se měl vyhýbat a na co si dát pozor.  Obecné povědomí o dietním vaření není tolik rozšířeno. Svědčí o tom spousty dotazů, které od hubnoucích přicházejí.

1.4.2015
SDÍLEJ:

Handicapovaní žáci Střední školy Euroinstitut se učí zdravě vařit.Foto: archiv autora

Nejen v rámci hubnutí, ale také v rámci zdravé životosprávy se nedoporučují moučná jídla, jakými jsou například zahušťované omáčky či polévky, knedlíky apod. Jak je ale nahradit, když jsme na ně celý život zvyklí a nedokážeme se jich vzdát? Pokud chystáte omáčku a potřebujete, aby byla hustá, vyzkoušejte jednou místo bílé pšeničné mouky nějakou jinou, například pohankovou, ovesnou či rýžovou. Ještě vhodnější je zahušťování rozmixovanou uvařenou cuketou nebo dýní, ale dá se použít i brokolice nebo květák. I tučná smetana je lepší než klasická bílá mouka.

Chcete-li mouku, potažmo lepek, úplně vynechat, nabízí se v poslední době populární rezistentní kukuřičný škrob. Reklamu mu dělá známý dietolog Petr Havlíček. V případě, že držíte dietu omezující sacharidy, jakou je například Dukanova dieta, dieta StředaForm či ketodieta, můžete na zahuštění použít sójovou mouku. Obsahuje pouze malé množství sacharidů. Jen je třeba si uvědomit, že její zahušťovací schopnost není taková jako u pšeničné mouky.

Obalovaná klasika

Máte rádi pořádný vepřový nebo kuřecí řízek? A co takhle obalovaný sýr? I tato jídla jdou udělat zdravě, bez mouky, bez zbytečných sacharidů a tuku. Klasický trojobal je v podstatě mouka, vajíčko a strouhanka. Strouhanka je opět z mouky. Obalíte-li v trojobalu maso nebo sýr a osmažíte na pořádné vrstvě oleje, vyrobíte opět kalorickou bombu. Namísto mouky můžete zkusit žitnou vlákninu. Smíchejte ji s vejcem, vznikne těstíčko, ve kterém obalíte maso nebo sýr a můžete smažit. Ne však v olejové lázni, ale stačí na pár kapkách oleje. Vyzkoušejte i jiný než slunečnicový či řepkový. V obchodech seženete olivový, sezamový nebo rýžový.

Tipů a rad na to, jak připravovat zdravá a dietní jídla, je spousta. Existuje také celá řada odborných kurzů vaření. Zdravě vařit se však učí i na školách. Nedávno byl v televizi pořad, kde se učili dietně vařit i mentálně handicapovaní žáci. Střední škola Euroinstitut je učí zdravému životnímu stylu. A žáci se naučili vnímat zdravé stravování jako něco normálního, ne nadstandardního. Je škoda, že zatím se mezi žáky na školách zdravá výživa moc neujala. Děti i dospělí žáci upřednostňují pamlsky z automatů. Mnoho dětí ve školách soutěží v tom, kdo má luxusnější a dražší bagetu ke svačině. A pokud je poblíž školy fast-food, buďte si jisti, že hranolky a koupené hamburgery půjdou na odbyt víc než zeleninové saláty. Proto si počin Střední školy Euroinstitut a jejich zdravého vaření určitě zaslouží pozornost.

Autor: Redakce

1.4.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto

TIP LIGA: Vítězem devátého kola je Josef Jirásek

Sedm let vězení udělil soud 30letému Lukáši Tichému za dvě loupeže u náchodského Kauflandu. Zato Ludvík Vaněk, jehož obžaloba označila za komplice při jedné z loupeží, byl zproštěn obžaloby.

První loupež se povedla, druhá skončila fiaskem. Dostal sedm let

Bílé pláště dnes lékaři neobléknou

Královéhradecko - Praktičtí lékaři dnes budou stávkovat. Chtějí upozornit na málo peněz, které jdou do ambulancí, zavedení elektronických receptů a nadbytečné papírování.

V Broumově u nádraží evakuovali desítky lidí a psa. Unikal plyn

Broumov - Poblíž autobusového a vlakového nádraží v Broumově došlo v pondělí krátce před polednem k evakuačním manévrům.

Zaměstnavatel neposílal srážky ze mzdy insolvenčnímu správci

Náchodsko - Neobvyklý případ zpronevěry řeší policisté na oddělení hospodářské kriminality v Náchodě.

Cena povinného ručení plíživě stoupá. Pojišťovny na něm tratí

Povinné ručení by mělo podražit. Důvod je prostý, už delší dobu nevydělává a pojišťovny na něm navíc tratí. Kdo zdražení pocítí nejvíce a kdy k němu vlastně dojde, vysvětluje Zbyněk Kuběj, analytik neživotního pojištění Partners.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení