"Je to jak beton. Můžete dělat co chcete, ale nejde to spolknout," popsal muž známý také pod svojí přezdívkou Maxijedlík.

Jaroslav Němec se stal vůbec prvním člověkem na světě, který snědl tolik larev potemníka moučného najednou. "Červy už jsem dřív jedl, ale ne v takovém množství. Klidně bych zvládl všechny, jenže se mi zasekli v krku a nešlo to dál," vysvětlil bysterský rekordman. V budoucnu by rád zkusil sníst červy i za živa.

Pojídání červů je náročné, protože obsahují chitin, který může vyvolat alergickou reakci. „Trochu se mi třáslo tělo, jinak v pohodě," podotkl Němec.

REKORDY:

pojídání tatranek: 38 ks za pět minut

pojídání jitrnic: 14 ks za pět minut

pojídání švestkových knedlíků: 35 ks za čtyři minuty a čtrnáct sekund

pojídání steaků: jedno kilo za čtyři minuty a čtyřiačtyřicet sekund

pojídání šišek s mákem: 29,5 ks za pět minut

pojídání zabijačkových výrobků: 12 chodů za čtyřiatřicet minut

pojídání půl kila tlačenky: za minutu a devatenáct sekund

Červi jsou v této podobě v Česku pořád raritou. Mnozí ekologové je ale považují za potravinu budoucnosti. "Jedlý hmyz představuje zdroj živočišných bílkovin. Jedna larva jich obsahuje až padesát procent, navíc je bohatá i na mastné kyseliny, vápník, želelo a zinek," představil produkt majitel firmy WormUp Libor Sloupenský, který pro pokus o rekord dodal dostatek červů. Jeho firma je prvním výrobcem slaných hmyzích pochutin nejen v České republice, ale i v Evropské unii.

Maxijedlík Jaroslav Němec z Bystrého má za sebou několik světových rekordů. V poslední době se zaměřuje spíše na jídla extrémní, než kvantitativní.

Snědl i tři nejsmradlavější jídla na světě. Tropické ovoce durian, žraloka obsahující močovinu v krvi Hákarla a švédský pokrm Surströmming. Ten byl pro něho zatím největší výzvou. Tyto zkvašené ryby jsou zapsané v Guinessově knize rekordů, nesmí se převážet v letadlech a na některých místech jsou zakázány veřejně konzumovat. "Smrdí to desetkrát hůř jak mrtvá ryba na souši," říká jedlík, který jako jediný na světě snědl celou plechovku včetně kostí a láku.

Během pandemie Němec přišel o více než padesát pojídacích výzev a akcí. Doufá, že se koncem září dostane do Las Vegas na soutěž v konzumaci hotdogů, kde se poměří s dalšími světovými gurmány.