Podle mluvčí náchodské radnice Niny Adlof záleží na Krajském úřadu Královéhradeckého kraje, který má vydat rozhodnutí o povolení objízdné trasy. „Krajský úřad jednak pozdě obdržel všechny potřebné dokumenty k povolení objížďky a v tuto chvíli se musí vypořádat také s nesouhlasnými stanovisky dvou obcí na objízdné trase," potvrdila mluvčí.

Vedení obcí, přes které má vést objížďka, si stěžují především na velmi hustý celodenní provoz aut a zejména kamionů, zvýšené riziko při přecházení silnic, poničené komunikace i popraskané zdi domů kvůli průjezdu těžkých kamionů.

Starosta Horní Radechové Jiří Seidl předložil krajskému úřadu pádné důvody, proč s objížďkou, která přes jejich obec vedla už v loňském roce, nesouhlasí. „Loni v září proběhla schůzka ohledně výstavby chodníků v Horní Radechové se zástupci Ředitelství silnic a dálnic.

Na konci I. etapy nás ujišťovali, že v roce 2017 objízdná trasa přes naši obec nepovede a v Náchodě se bude při II. etapě jezdit kyvadlově," uvádí Jiří Seidl a připomíná, že letos se v obci měla uskutečnit výstavba chodníků. Stěžuje si i na nedostatečnou informovanost ze strany ŘSD.

NAVRHUJE ŘEŠENÍ

Starosta navrhuje několik řešení. Například aby se zvážila možnost kyvadlové dopravy přes rekonstruované úseky, nebo se jednosměrně uzavřel hraniční přechod, a to ve směru do Polska s možným využitím ostatních přechodů. Z Polska by se jezdilo přes stavbu.

Seidl dodává, že nepřípustná je doba trvání oprav. Měla by se z osmi měsíců zkrátit na polovinu a na stavbě by se mělo pracovat od 6 do 22 hodin.

Starostce obce Kocbeře na Trutnovsku Evě Rezkové vadí, že s obcí nikdo povolení objížďky až do minulého týdne neřešil. „Není to z naší strany blokace, ale nedali nám šanci vznést připomínky. Máme zde čtyři přechody, ale kvůli silnému provozu ani nepřejdeme silnici. Vadí nám hluk," řekla. Uvítala by zesílený dohled policie nad dopravou v obci.

Krajská mluvčí Martina Götzová potvrdila, že rozhodnutí o povolení uzavírky krajský úřad nyní nemůže vydat. „V nejbližší době bude svoláno ústní jednání a po zvážení argumentů dotčených obcí posoudíme, zda bude vydáno souhlasné stanovisko o uzavírce," sdělila.

DISKUZE A SPEKULACE

Odložení začátku stavby vyvolalo diskuze na sociálních sítích. Náchodský starosta Jan Birke vysvětlil, že za stavbu a její přípravu odpovídá investor, tedy Ředitelství silnic a dálnic HK.

Opravy mezinárodní silnice se budou týkat úseku od okružní křižovatky u Slavie po výjezd z města směrem na Hradec Králové, až po „Rybárnu". Stavbařům také zbývá dokončit část silnice v Bělovsi u Penny.„Město Náchod se dlouhodobě snaží především o dobrou informovanost obyvatel a v rámci stavby poskytuje maximální součinnost, protože je oprava komunikace samozřejmě v našem zájmu. Ani nás tato situace netěší," ujistil Birke a konstatoval, že skutečnost, že vedení města nemůže upřesnit termín zahájení stavby, přináší komplikace nejen městu ve vztahu k veřejnosti, ale i celé řadě dalších subjektů.