„Dohromady jsme transportovali šest osob, tři dospělé ve věku od pětatřiceti do čtyřiceti jedna let a tři děti ve věku od pěti do šestnácti let. Rozvezli jsme je do tří nemocnic, v Litomyšli, Rychnově nad Kněžnou a v Ústí nad Orlicí," uvedla k zásahu tisková mluvčí Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje Helena Škuligová. Závažné zažívací potíže houbařům způsobila smaženice z pravděpodobně nedostatečně tepelně zpracovaného hřibu koloděje. Podle lékařky záchranáři takový případ otravy z hub neměli. „Týkala se pár členů rodiny, ale šest osob najednou, to dlouho nepamatujeme," dodala Helena Škuligová.

Hub zatím roste málo, s dostatkem vláhy by se však mohla sezona ještě pořádně rozjet. Jak se při přípravě houbových jídel vyvarovat otravy? „Pokud jde o modrající hřiby, hlavně kováře, koloděje, potřeba je minimálně patnáctiminutová tepelná úprava," radí mykolog Libor Tmej a dodává: „Houbaři si smaží hlavičky jako řízky. Problém nastává, pokud jsou plátky silné, třeba i dvoucentimetrové a úprava trvá jen tři, čtyři minuty. To je málo. Pokud smaží tyto modrající hřiby, chce to určitě ne tak zprudka a delší dobu."

Co se týče nebezpečných hub, mykolog varuje zejména před muchomůrkou zelenou, která už u nás způsobila řadu smrtelných otrav: „To je ta nejnebezpečnější zákeřná houba, která je velmi příjemná na ochutnání." Prudce jedovatou houbu si nezkušení houbaři mohou splést se žampionem nebo s jiným druhem jedlých hub.