K situaci se pro Deník včera odmítla vyjádřit také Iva Řezníčková, která zastupuje v nemocnici odbory. "To, že ředitel Koudele skončil, mě mrzí. Důvody neznám. Nikdo nás oficiálně z holdingu neinformoval, dozvěděli jsme se o tom všem z novin. Zdravotnický personál to překvapilo. Za odbory jsme s ním vycházeli dobře. Nechci spekulovat, proč musel ze svého postu odejít," řekla Iva Řezníčková.

Sama už zároveň nefiguruje v roli předsedkyně dozorčí rady holdingu. "Vypršel mi pětiletý mandát, nic jiného za tím není. Holding si tam zřejmě nyní dosadí někoho jiného. Jak jsem se dozvěděla, volby nebudou," dodala zástupkyně nemocničních odborů.

čtěte také: Šéf trutnovské nemocnice Koudele musí odejít z funkce!

Zatímco Královéhradecký kraj a zdravotnický holding podal k záležitosti oficiálně velmi povšechné informace, krajská opozice je na nohou a poslala mnohem konkrétnější vyjádření. Hnutí Ano s odvoláním ředitele Koudeleho a hlavní sestry Fidlerové nesouhlasí a vyjadřuje zásadní protest proti postupu holdingu. "Náhlé odvolání ředitele a hlavní sestry trutnovské nemocnice nelze hodnotit jinak, než jako akt zvůle. Zda měl tento akt pozadí politické, nebo v osobní rovině nelze objektivně posoudit. Ředitel Oblastní nemocnice Trutnov Roman Koudele byl odvolán nečekaně a bez udání důvodů," píše hnutí ANO ve stanovisku, které poslalo novinářům.

Krajské předsednictvo hnutí dále uvádí: "Jediným známým faktem je, že mu byly vytýkány dvě věci. Zaprvé nečinnost v případě údajně nevhodného chování hlavní sestry Libuše Fidlerové. Zadruhé neřešení její vedlejší pracovní aktivity. Na toto jednání upozornil anonymní email, odeslaný z neznámé adresy, adresovaný vedení zdravotnického holdingu a zaměstnancům nemocnice v Trutnově. Nepravdivě popisuje chování hlavní sestry vůči zaměstnancům a pacientům, dále například údajné roznášení alkoholu po odděleních a další nesmysly. Tento anonym nám velmi připomíná dobu socialistické minulosti, kdy soudružky a soudruzi či jiní pohoršení pracující poukazovali na nevhodné chování toho a toho."

Roman KoudeleZdroj: Archiv

"Je zcela přirozené, a zachoval by se tak asi každý, že se ředitel Koudele odmítl anonymní dehonestací hlavní sestry zabývat. Osobně jej nikdo s těmito výhradami neseznámil, ani s ním v tomto smyslu nekomunikoval. Vedlejší pracovní poměr Libuše Fidlerové spočíval ve vedení domu pro seniory na částečný pracovní úvazek. Tuto činnost vykonávala mimo pracovní dobu v nemocnici a především v době dovolené, kterou si na to vybírala.

Podle právníka České lékařské komory se v tomto případě jedná o činnost v sociální oblasti a není tak v konfliktu zájmu se zaměstnáním ve zdravotnické oblasti. Spíše by měla být tato práce hodnocena jako chvályhodná vzhledem k tomu, že se jedná o péči o seniory. Navíc na tuto skutečnost paní Fidlerová upozornila při výběrovém řízení a uvedla, že vedlejší činnost omezí, což také učinila. Velmi smutné je, že před jejím odvoláním nikdo z holdingu nepovažoval za slušné s ní nepravdivé informace uvedené v anonymu projednat. Neměla tak možnost se hájit," napsali zástupci krajského předsednictva.

více ze zdravotnictví Pět ředitelů krajských nemocnic odchází z funkcí

Trutnovská nemocnice tak podle nich jednáním kraje a zdravotnického holdingu přišla o ředitele, který kompetentně vedl zdravotnické zařízení. "Byl úspěšný v ekonomické i personální oblasti v dnešní nelehké době, která se vyznačuje nedostatkem peněz a personálu. Což ještě před pár týdny ocenil předseda představenstva zdravotnického holdingu Ing. Procházka, který trutnovskou nemocnici označil za bezproblémovou. Co ho vedlo k náhlému obratu, je otázka na vedení kraje. Zároveň nemocnice přišla o schopnou hlavní sestru, která se značnou měrou zasloužila o to, že trutnovské zdravotnické zařízení prošlo s nejlepším výsledkem ze všech krajských nemocnic akreditací dle SAK. Přišla o hlavní sestru, za kterou se nikoliv anonymně, nýbrž jmenovitě, postavil personál nemocnice," uzavřeli v protestu proti postupu holdingu zástupci hnutí Ano.