„Jeho úmrtí bylo rychlé a nečekané. Během posledních dní jsme nezaznamenali žádné problémy s jeho zdravotním stavem. Až krátce před úhynem se dostavily příznaky, které poukazují na oběhový kolaps," sdělila mluvčí zoo Andrea Jiroušová.

Také čtěte: Dvůr začne se stavbou cyklostezky

Kito přijel do Dvora Králové v roce 2009 z Velké Británie. Zajímavostí je, že se v anglickém Colchesteru narodil po umělém oplodnění matky, která se narodila v divoké přírodě. Bližší příčiny úhynu ukáží až výsledky pitvy.

V České republice chová slony africké ještě zoo ve Zlíně, ve které žijí tři samice. Letos v lednu zahrada oznámila, že by se po úspěšné inseminaci jedné ze samic mohla zahrada jako první v republice příští rok v létě dočkat mláděte slona afrického. Na Slovensku chová dvě samice slona afrického bojnická zoo. Sloni afričtí patří ke kriticky ohroženým druhům. Jejich chov je v Česku i Evropě poměrně vzácný, zahrady většinou chovají slony indické, kteří jsou menší a ovladatelnější. Zoo ve Dvoře Králové, která byla otevřena v roce 1946, se specializuje na africká zvířata. Velmi úspěšná je například v chovu žiraf, zeber a nosorožců. Zoo patří kraji a je nejčastějším turistickým cílem v regionu.