Největší zájem měli lidé na Královéhradecku, kde volební účast dosáhla 65,69 procenta, naopak nejméně lidí šlo k volbám na Trutnovsku - 61,49 procenta. I tak to ale bylo více, než je celostátní průměr, který činil 60,84 procenta.

"V Královéhradeckém kraji byla opět nadprůměrná volební účast, ale na zisk dalšího, tedy dvanáctého mandátu v rámci České republiky to nestačilo,“ upozornil politolog Jiří Štefek. Připomněl, že z poslanecké sněmovny se po volbách musí poroučet několik známých východočeských tváří, a to Leoš Heger z TOP 09 a především Robin Böhnisch, který byl poslancem za ČSSD od roku 2003, tedy od doby, kdy na svůj mandát rezignoval Jiří Rusnok.

„Dosluhující vicepremiér Pavel Bělobrádek uhájil svůj poslanecký mandát jen těsně. Kdyby KDU-ČSL dostala o 173 hlasy méně, mandát by získala ODS,“ uvedl Jiří Štefek.

Podle něj se na výsledcích v kraji výrazně projevil d'Hondtův systém, díky kterému se maximalizoval zisk ANO.

„Zisk TOP 09 a STAN byl sice přes pět procent, na vyslání poslance to ale nestačilo. Přesto z tohoto kraje přišel nezanedbatelný počet hlasů, který přispěl k překročení celostátně potřebných pět procent," konstatoval politolog.