Podíl lidí bez práce zůstal v srpnu v našem regionu na čtyřech procentech, méně lidí bez práce bylo naposledy v předkrizovém roce 2008.

A podobně rekordně vysoká je nabídka volných míst. Firmám v rychle rostoucí současné ekonomice kvalitní pracovníci naopak chybí, nejhorší je situace u zručných řemeslníků. Jak se říká, „nejsou lidi".

Čísla mluví za vše. Zatímco nezaměstnaných je ve východních Čechách necelých 28 tisíc lidí, volných míst je už 17 tisíc. Na jedno volné místo tedy nepřipadají už ani dva uchazeči z úřadů práce. Hlavně v Pardubickém kraji si personalisté nemají z čeho vybírat.

Podniky poptávají velké množství zaměstnanců od dělníků k montážním linkám, řidičů autobusů a nákladních vozidel, nástrojaře, svářeče, soustružníky po obráběče kovů. Menší šanci na uplatnění mají naopak vysokoškoláci, kteří vystudovali humanitní a ekonomické obor. Firmy totiž chtějí technicky vzdělané odborníky s diplomem.

Podle ředitele Úřadu práce v Pardubicích Petra Klimpla podniky zakládají vývojová centra. Zmínil přeloučský Kiekert nebo O2 v Pardubicích. Například dceřiná společnost Foxconnu, firma 4Tech hledá čtyři desítky zkušených inženýrů a IT pracovníků pro centra nejen Praze, ale také v Pardubicích a Kutné Hoře.

„Naši noví kolegové za zapojí do týmů, které pracují na výzkumu, vývoji, ale také designu hardwaru a softwaru a implementaci nových technologií do výroby," uvedla Dagmar Krausová z Foxconn CZ.

Firma vyhledává odborníky, kteří prošli univerzitami v Pardubicích a Hradci Králové a v současné době dojíždějí za prací mimo region. „Řada profesionálů má v regionu pevně zapuštěné kořeny a za prací dojíždí například do Prahy. Zároveň intenzivně spolupracujeme s místními univerzitami na vyhledávání nových talentů," řekl ředitel 4Tech Vitaly Farafonov.

Nezaměstnanost na východě Čech

Hradecký kraj 3,9 %

okres H. Králové 4,7 %
okres Trutnov 4,3 %
okres Jičín 3,0 %
okres Náchod 4,1 %
okres Rychnov n. K. 2,0 %

Pardubický kraj 4,0 %

okres Pardubice 3,7 %
okres Chrudim 3,9 %
okres Ústí n. O. 4,0 %
okres Svitavy 5,1 %

• V celém Česku nezaměstnanost v srpnu klesla o jednu desetinu bodu na 5,3 procenta, bez práce bylo 388 474 lidí.
• Počet volných míst meziročně vzrostl o 35.500 na 139 268, což bylo nejvíce od září 2008.
• Situaci na trhu práce nadále pozitivně ovlivňují sezonní práce v zemědělství, lesnictví, stavebnictví, dopravě a skladování.

(čtk, kim)