Rádi přivítáme vaše další příspěvky, které je možné posílat na e-mailovou adresu encyklopedie.VC@denik.cz.

Písmeno T (pokračování)

TESLA PARDUBICE, hokejový mistr

13. května 1973 získali hokejisté pardubické Tesly historický první titul mistrů Československa, když ve finále série play off uspěli s jihlavskou Duklou.

Pardubice vyhrály základní část dlouhodobé soutěže s pětibodovým náskokem a semifinálové vyřazovací duely se čtvrtým celkem tabulky Slovanem Bratislava 4:2. Rozhodující zápas v Bratislavě skončil 3:2 pro Východočechy, vítězný gól dal ve třetí minutě prodloužení Veith. Finálová série na čtyři vítězné zápasy s Duklou Jihlava začala dvěma výhrami v domácím prostředí 4:2 a 3:0. V odvetách na Horáckém stadiónu však Pardubice neuspěly a prohrály 3:4 a 0:7. K mistrovskému mečbolu pomohla domácí výhra 5:2 a mistrovský titul zajistila výhra v Jihlavě 5:3 a zejména vynikající druhá třetina, kterou hosté vyhráli 3:0.

O první titul v historii pardubického hokeje se zasloužili brankáři Jiří Crha a Jan Ráca, obránci Jiří Andrt, Jiří Bačina, Vladimír Bezdíček, Pavel Dočkal, František Panchártek st., Horymír Sekera ml., Antonín Slavík, Karel Vohralík, útočníci František Bulis, Radovan Čížek, Václav Haňka, Milan Hejduk st., Vladimír Martinec, Jiří Novák, Josef Paleček, Martin Pavlíček, Stanislav Prýl, Bohuslav Šťastný, Vladimír Veith. Trenéry týmu byli Horymír Sekera (na snímku) a Josef Novák.

Klub pod názvem Tesla Pardubice přidal další dva tituly (1987, 1989), dvě druhá (1975, 1976) a čtyři třetí místa (1974, 1983, 1984, 1986). (pad)

TEXLEN

Se zpracováním lnu a textilní výrobou je Podkrkonoší spojeno po staletí. První mechanickou přádelnu otevřel v Mladých Bukách Johann Faltis již roku 1836. Přímo v Trutnově v 60. letech 19. století postavil největší přádelnu v Evropě.

V roce 1946 vznikly nejprve spojením všech znárodněných firem na Trutnovsku České lnářské textilní závody Trutnov s více než 50 pobočkami. Ve své době byly největším lnářským podnikem v republice. O tři roky později došlo k rozdělení do národních podniků Texlen, Úpolen a Lenka. V roce 1958 byly opět sloučeny do jednoho velkého podniku Texlen Trutnov. Závody měl také na Náchodsku a Semilsku a ve své době zaměstnával víc jak šest tisíc lidí. Součástí byly přádelny a tkalcovny, jejichž výrobky (ubrusy, utěrky či plachty) byly proslavené po celém světě.

Zlatá léta textilního průmyslu trvala do 70. a 80. let. V roce 1991 došlo k privatizaci podniku a na počátku 21. století kvůli levným textilním výrobkům z Asie k jeho zániku. (aš)

TĚSNOHLÍDEK, Rudolf

Spisovatel a novinář se narodil 7. června 1882 v Brně. Školu začal navštěvovat v Čáslavi, pak přešel na gymnázium do Hradce Králové, kde v letech 1897 1901 absolvoval 5. 8. třídu.

Po maturitě nedokončil studia češtiny a francouzštiny na pražské Filosofické fakultě a odešel do Brna, kde se živil jako novinář v Lidových novinách řídil soudní rubriku.Psal poezii i prózu.

Jeho nejznámějším dílem je Liška Bystrouška (1920), která vznikla jako doprovodný text k sérii obrázků Stanislava Lolka. Text později využil jako libreto ke své opeře Příhody lišky Bystroušky hudební skladatel Leoš Janáček. Těsnohlídek (archivní foto čtk) zpracoval i paměti známého cestovatele a polárníka Eskymo Welzla, které vyšly dva roky před jeho smrtí (12. 1. 1928 v Brně). (fr)

TIBA

Královédvorská textilka patřila dlouhá léta k renomovaným výrobcům potištěných tkanin. Její produkce byla určena jak pro tuzemský trh, tak i na vývoz do celé řady zemí. První strojní textilní tiskárnu ve Dvoře Králové založil roku 1874 Vilém Schlein a krátce poté k ní přibyly další tři. V následujících letech se město na Labi stalo významným střediskem textilního tisku.

Po II. světové válce královédvorskou tiskařskou tradici převzal národní podnik Textilní tiskárny, úpravny a barevny. Název Tiba začal podnik používat v roce 1948. K 1. lednu 1989 měla Tiba 22 závodů ve třech krajích. V devadesátých letech minulého století vznikla z podniku akciová společnost, ale příliš se jí nedařilo. Velké škody jí napáchala povodeň z března roku 2000. Někteří odběratelé přešli ke konkurenci a Tiba ztratila i poté, co od pojišťovny dostala úhradu jen 60 % škod. I přes velké úsilí se textilka z problémů již nedostala a v roce 2007 na ni byl vyhlášen konkurz. Jeden ze závodů Tiby, Pod nádražím, který se nacházel v sousedství jejího podniku 01, následně koupila společnost Juta. (pv)

THEATRUM KUKS

Festival barokního divadla, opery a hudby, který navazuje na zdejší výjimečnou kulturní tradici založenou hrabětem F. A. Sporckem. Divadlo se zde začalo hrát v roce 1698, kdy lázeňské hosty pobavil loutkář Neumann s marionetou Pulcinella. V roce 1724 zde operní soubor z Benátek založil tradici pravidelných sérií představení v Čechách.

Festival se zrodil společně s hereckou společností Geisslers Hofcomoedianten, která pod vedením režiséra Petra Haška od počátku spoluvytvářela profil a inscenační poetiku „nového barokního stylu". Nultý ročník měl v roce 2002, ten letošní se uskuteční od 27. do 30. srpna.

Koncerty a představení se konají v různých prostorách kukského areálu (foto: www.mistnikultura.cz) a jeho okolí. Jedná se např. o kostel Nejsv. Trojice, refektář, Sporckovu hrobku, nádvoří, sklepení, zahradu, schodiště hispitálu, lapidárium, maketu Sporckova zámku, hraje se u kukského pramene, na kaskádovém schodišti, u Braunových Ctností a Neřestí, u Herkomanna, V Ráji, na Labi, v Comoedien-Hausu, v Rentzově muzeu, v Žirči, v Hubertském údolí, ve Starém Plese, v Choustníkově Hradišti aj.

Theatrum Kuks kombinuje sporckovskou dramaturgii benátské opery, profesionálního kočovného divadla, loutkoherectví, jezuitských školských her a pověstných Sporckových písní. Jeho cílem je vrátit jevištní umění zpět do „krásného oudolí" a opět propojit umělecký život na obou březích Labe. Každoročně se na něm představují zajímavé soubory od nás i ze zahraničí, přijíždí i řada významných umělců. (www.theatrum-kuks)

TOMÁŠ, Josef

Vytrvalostní běžec, rodák ze Studence u Horek (12. března 1935) se výrazně prosadil jako člen atletického oddílu Spartak Hradec Králové, později závodil za TJ JUTA Dvůr Králové nad Labem. Sice začínal jako lyžař, ale brzo ho zlákala královna sportu. Získal dvanáct titulů mistra republiky na tratích 5000 m (1963, 1964), 10 000 m (1965, 1966), v přespolním běhu (1962, 1963, 1965, 1966) a silničním běhu Běchovice Praha (1960, 1962, 1965). V roce 1964 vyrovnal časem 13:52,2 min. tehdejší čs. rekord na 5000 m. V letech 1960 1966 jedenadvacetkrát reprezentoval v mezistátních utkáních.

Na letních olympijských hrách 1964 v Tokiu obsadil 17. místo v běhu na 10 000 m, na poloviční trati zůstal v rozbězích. Na mistrovství Evropy 1962 v Bělehradě byl na „desítce" devátý a o čtyři roky později v Budapešti devatenáctý. (fr)

Josef Tomáš v čele závodu na 1500 metrů při Memoriálu Evžena Rošického, který se v Praze konal 26. července 1963.

TOMÁŠKOVA A NOVÁKOVA SKUTEČ

Festival klasické hudby a sborového zpěvu byl založen v roce 2003 a nese název dvou významných skutečských osobností, hudebních skladatelů Václava Jana Tomáška a Vítězslava Nováka, kteří mají ve městě své památníky. Každoročně nabízí divadelní i muzikálová představení, opery, komorní koncerty, ale také přednášky i představování různých hudebních projektů.

V programu festivalu pravidelně figurují významná profesionální hudební tělesa, renomovaní umělci a sólisté. Současně dává možnost prezentovat činnost také dětským i dospělým pěveckým sborům, mezi vystupujícími se objevují kvalitní komorní tělesa, nechybí duchovní hudba, vynikající instrumentalisté apod. Součástí je bohatý doprovodný program, v němž zní hudba a probíhají doprovodné akce i na jiných místech ve městě, konají se přednášky, výstavy, návštěvy památníků hudebních skladatelů apod. V posledních letech se některé koncerty odehrávají i za hranicemi města (kostel Hlinsko, Luže poutní kostel na Chlumku, kostel Chrast).

Letošní 12. ročník festivalu, který trval od 8. března do 17. května, navštívilo téměř 5000 lidí. (crd)

TOMICOVÁ, Pavla

Herečka, od roku 1997 členka souboru hradeckého Klicperova divadla se narodila 25. června 1962 v Karviné. Zpočátku svých studií se rozhodovala, zda bude učitelkou, loutkoherečkou nebo „jevištní" herečkou. Po maturitě na střední pedagogické škole jeden rok učila v mateřské škole, ale poté, co se dostala na katedru loutkářství pražské DAMU se definitivně rozhodla pro hereckou dráhu. Už při studiích spolupracovala s královéhradeckým loutkovým divadlem Drak, kde po absolutoriu získala první angažmá a působila zde deset sezon. V roce 1996 ji režisér Vladimír Morávek nabídl „hostující" roli blbé paní Milady Kotrlé v inscenaci Buldočina, kterou uvádělo Klicperovo divadlo. Hned poté se stala stálou členkou jeho hereckého souboru. Od té doby zde sehrála řadu nezapomenutelných rolí. Cenou Alfreda Radoka ocenili její výkon v roli Maryši v dramatu Maryša, po pravdě však Mařka (1999). V roce 2002 byla za postavu Iriny Arkadiové v Rackovi nominována na Cenu Thálie a v roce 2006 za roli Štěpy v Petrolejových lampách na Cenu Alfréda Radoka.

Před filmovou kamerou na sebe upozornila v roli psycholožky Kulkové v Morávkově Nudě v Brně (1998), hrála ve Snowboarďácích, Rafťácích, Crash road či snímcích Doblba a Mezi stěnami. Nejen své příznivce potěšila jako kadeřnice Simona Bláhová v nekonečném televizním seriálu Ulice. V poslední době exceluje v hlavní roli stále vyprodané inscenace Koule.

Jejím manželem je Ondřej Malý, rovněž člen hereckého souboru Klicperova divadla Hradec Králové. (fr)

TOŠOVSKÝ, Josef

Ekonom, bankéř a politik se narodil 28. září 1950 v Náchodě. Po absolvování Vysoké školy ekonomické nastoupil do Státní banky československé, jejímž předsedou byl jmenován 1. ledna 1990. Po zániku Československa se v roce 1993 stal prvním guvernérem České národní banky a naším zástupcem u Mezinárodního měnového fondu a v Evropské bance pro obnovu a rozvoj.

Po demisi Václava Klause a jeho vlády ho prezident Václav Havel 17. prosince 1997 jmenoval předsedou úřednické vlády, kterou sestavil z nestraníků a členů KDU-ČSL, ODA a ODS. Vedl ji do voleb v červnu 1998, kdy se vrátil na pozici guvernéra ČNB. Od 1. ledna 2000 předsedá Institutu pro finanční stabilitu, který je součástí Banky pro mezinárodní platby se sídlem v Basileji.

V roce 1993 obdržel od časopisu Euromoney titul Centrální bankéř roku a v roce 1996 získal od skupiny předních novinářů zemí EU titul Evropský bankéř roku. (fr)

TOULOVCOVY MAŠTALE

Krásný kout na rozhraní svitavského a chrudimského okresu. Jedná se o přírodní oblast pískovcových skal a borových lesů. Rozkládají se třináct kilometrů jihozápadně od Litomyšle, nedaleko Proseče, Budislavi a Nových Hradů. Jméno jim dal loupeživý rytíř Vavřinec Toulovec z tvrze v Jarošově, který v nich měl mít podle pověsti svůj tajný úkryt.

Soustava uzoučkých roklí vytváří skryté skalní městečko, které je protkáno systémem chodeb, jeskyní a děr se zajímavými názvy jako Kuchyně, Sklep, Myší díra nebo Zvon. Skály tvoří svrchně křídové pískovce mořského původu. Oblast je křižována turisticky značenými trasami i cyklotrasami. Hned vedle jsou tzv. Městské maštale se skalními útvary Liščí doupě, Hrad a Deštník. (syd)

TRANSPORTA

Chrudimská továrna podnikající v oboru dopravního strojírenství. Zakladatelem byl v roce 1855 zámečník a strojník František Wiesner. O její rozšíření se později postaral i jeho syn František Wiesner ml., který nechal vybudovat tzv. Starý závod. Společnost se zabývala výrobou výtahů, eskalátorů, dopravních pásů, vysokozdvižných vozíků i stavební a manipulační techniky, řada z nich se vyvážela i do zahraničí (Evropa, Asie, Afrika nebo Jižní Amerika) a kromě chrudimské pobočky měla i několik dalších závodů po celé ČR. Byla známá především díky svým výtahům, ale podílela se i například i na výrobě původní lanovky na Sněžku.

Po druhé světové válce byl podnik znárodněn. Do soukromých rukou se dostal opět až v roce 1992 v rámci privatizace. Ještě na počátku 90. let zaměstnávala Transporta téměř pěst tisíc lidí a mohla se chlubit obratem v řádech miliard korun. V říjnu 1999 však skončila v konkurzu. Někdejší chrudimský areál byl zdrojem ekologické zátěže, jejíž likvidace začala v roce 2012 a skončila v červnu roku 2014. (crd)