Na to, že výstavba dálnice D35 stojí poněkud ve stínu problémů s nedokončenou D11 a velmi komplikuje dopravu na Jičínsku a Hradecku, si na nedávné akci Setkání s hejtmanem postěžoval jičínský starosta Jan Malý. Silnice I/35, která patří k celostátním páteřním silničním tahům, je v Královéhradeckém kraji značně přetížena a patří k nebezpečným místům.

„Je snaha řešit tento dopravní problém, ale práce postupují velmi pomalu. Do Hradce Králové jezdím služebně 35 let a myslím, že se změny již nedočkám," řekl Deníku Jan Malý.

Podle Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) by stavba tří úseků měla začít v roce 2022. „Stavba D35 v Královéhradeckém kraji je rozdělena na čtyři samostatné stavby. Povede od Úlibic směrem na Hořice a končí napojením na MÚK (mimoúrovňové křížení) Plotiště," řekl Deníku Michal Doubek z ŘSD.

Začátek už letos
V Pardubickém kraji jsou na tom s výstavbou D35 lépe. Budování prvních dvou úseků Opatovice nad Labem - Časy a Časy - Ostrov by mohlo začít už letos. Nejprve však na území nastoupí archeologové.

V roce 2022 by měla začít stavba obchvatu Úlibic a úseků Hořice – Sadová a Sadová – Plotiště. „Trasa dálnice D35 se vyhýbá jednotlivým obcím podél silnice I/35," upozornil Michal Doubek.

Na obchvat Úlibic bylo loni v prosinci vydáno územní rozhodnutí na dílčí část stavby, na druhou část bylo vydáno už před pěti lety. Na stavbu části Sadová – Plotiště bylo územní rozhodnutí vydáno minulý měsíc a v úseku Hořice – Sadová by už letos měly začít výkupy pozemků.

Podle ŘSD by všechny tři úseky měly být dokončeny v roce 2024, předpokládaná cena se odhaduje na 4,633 miliardy korun bez DPH.

Až o dva roky později, tedy v roce 2026, by měla být zahájena výstavba úseku Úlibice – Hořice, k níž bylo minulý měsíc vydáno územní rozhodnutí. „Předpoklad dokončení stavby je rok 2029," uvedl Michal Doubek. ŘSD cenu odhaduje na 4,771 miliardy korun bez DPH.

První náměstek hejtmana Martin Červíček minulý týden přislíbil, že se kraj zaměří vedle dostavby D11 také na problematiku dálnice D35. „Slova pana náměstka jsem přivítal. Jsem připraven při postupné realizaci tohoto projektu jako starosta vypomoci," řekl Jan Malý.

Nová dálnice by prospěla i Hořicím v Podkrkonoší. „D35 přinese Hořicím a celému regionu výrazné zlepšení dopravní obslužnosti především v oblasti turistického ruchu a zásadně zlepší dopravní napojení podnikatelských subjektů ve městě a okolí," sdělil Deníku hořický starosta Aleš Svoboda.