Hřib žlučový na špeku (podle manželů Křížových z Kladna)

Za suchého léta, kdy houby přestávají růst, je ve všech lesích spousta krásných hřibů. Jsou houbaři, kteří je seberou, doma si udělají smažák, ale při prvním soustu se jim zkřiví výraz tváře a pokrm letí, to je jedno kam. Pozor! Manželé Křížovi z Kladna po třech letech různých pokusů recept na úpravu tohoto odporně hořkého hřibu našli.¨

15 g hřibu žlučového

15 g špeku slaniny

1 větší cibule

3 vejce

Špek slaninu nakrájíme na drobné kostičky a na pánvi necháme zesklovatět. Pak přidáme nadrobno nakrájenou cibulku a když i ta zesklovatí, přidáme na slabounké plátky nakrájený hřib žlučový. Dusíme na mírném ohni asi 20 minut, nesolíme, nepepříme, nic. Během přípravy pokrm nesmíme ochutnávat, neboť hořkost by nám v ústech zůstala, což by na další degustaci mělo nepříznivý vliv. Během přípravy můžeme popřípadě podlít vodou nebo vývarem. Když jsme vydrželi nejméně 20 minut bez ochutnávky, teď již to můžeme zkusit. A nakonec ještě vajíčka a trochu zamíchat. Zkuste a nebudete litovat. Výborná kořeněná smaženice.

Segedínský guláš z václavek

1/2 kg václavek

200 g kyselého zelí

1 cibule

1 lžíce sádla

150 g špeku nebo anglické slaniny

3 lžíce mouky

sklenička mléka

masox

sůl

pepř

prášková paprika chilli

Na sádle zpěníme cibulku a špek, nasypeme oprané václavky, mohou být i třeně, zasypeme lžící papriky, osolíme, opepříme a za stálého míchání zprudka opečeme. Podlijeme troškou vody a necháme asi 10 minut dusit. Mezi tím si nakrájíme zelí, aby nebylo příliš dlouhé a přidáme ho k václavkám, nadrobíme masox a dusíme dalších 10 minut. Využijeme volného času a rozmícháme si v mléce mouku, vše zalijeme, za stálého míchání přivedeme do varu a ještě asi 10 minut vaříme. Knedlík je snad jediná příloha, která se k tomuto „segedínu" hodí.