Druhým nejčastějším nádorovým onemocněním v Pardubickém kraji je rakovina prsou, na třetím místě je rakovina trávicího ústrojí.

V Královéhradeckém  kraji je po rakovině kůže nejčastější rakovina mužských pohlavních orgánů a rakovina prsou.

V kraji však od roku 2013 velmi výrazně stoupl počet nemocných, kteří trpí rakovinou kostí a kloubních chrupavek. Za dva roky se zvýšil téměř o 35 procent. V Pardubickém kraji nejvýrazněji stoupl výskyt rakoviny hlavy a krku, jejíž nárůst dosáhl 16 procent.

V regionu však bylo loni podle údajů VZP nejdražší léčení lidí, kteří trpí zhoubnými nádory trávicího ústrojí: v celých východních Čechách na něj pojišťovna vynaložila 350 milionů korun.

Důležité je včasné vyšetření

Odborníci upozorňují, že šanci na úspěšnou léčbu případného onkologického onemocnění může významně zvýšit jeho zjištění v raném stadiu.

„VZP svým klientům poskytuje příspěvek na vyšetření kožních znamének – to může pomoci včas odhalit například zhoubný melanom. Požádat o něj mohou jak dospělí, tak rodiče pro své děti," uvedl mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Podle mluvčího zájem o příspěvek rok od roku roste. Zatímco v roce 2014 ho v celé ČR  čerpalo 2338 klientů a VZP jim vyplatila 1,05 milionu korun, loni už si o příspěvek řeklo 5444 lidí a pojišťovna mezi ně rozdělila 2,34 milionu korun.

Statistiky hovoří o tom, že  za 40 let stouply počty nemocných v Česku sedmkrát. Podle odborníků 45 procent lidí, kteří se dožijí 65 let, bude mít rakovinu kůže.

Snědá je atraktivní, ale nebezpečná

Lékaři upozorňují, že tato choroba se dá velmi dobře  léčit v počátečních stadiích, zatímco pozdní stadia jsou léčitelná už velmi obtížně a často končí špatně.

Dermatoložka Monika Arenbergerová nedávno uvedla, že průměrný věk pacienta s melanomem je 54 let. Nejvíc těchto nádorů přibývá u mužů po padesátce, kteří riziko podceňují, a u žen od deseti do 29 let, které často podléhají trendu atraktivně snědé kůže. V používání opalovacích krémů však lidé nejsou důslední.

Kde loni nejčastěji útočila rakovina
                                                Počet případů
Kraj                          Královéhradecký          Pardubický

kůže                                   3972                          4036
prsa                                   3024                          3083
muž. pohl. orgány              3607                           2519
trávicí ústrojí                      2662                          2929
močové ústrojí                   1816                           1884
žen. pohl. orgány               1275                           1244
dýchací ústrojí                    852                             941
žlázy s vnitřní sekrecí         435                             496
hlava a krk                         383                              412
oko a centr. nerv. soust.    223                              264
kosti a kl. chrupavky           53                                90
(zdroj: VZP)