„Pozor a akce.“ Do ticha potemnělé chodby zaplněné televizní technikou na nechanickém Hrádku zaznívá pokyn režiséra Petera Bebjaka a o patro výš v hodinové věži rozehrávají své party Jan Nedbal a Ondřej Sokol.

„Moje postava se jmenuje Jiráček. Je to vědec, národopisec, který přijel do Krkonoš sbírat pověsti a vyvracet lidem jejich bludy, protože si na začátku té pohádky myslí, že Krakonoš je naprostý nesmysl,“ popisuje svoji roli Ondřej Sokol. Příběh nabídne divákům napětí, lásku a také humor. „Je to moc hezky napsaná postava. Myslím, že ho to jeho prozření i hodně bolí, jak duševně, tak fyzicky. Když může někam upadnout, tak tam upadne,“ usmívá se Sokol.

Bohaté interiéry Hrádku

Hrádek u Nechanic využili filmaři pro bohaté interiéry. Právě hodinová věž se objeví na obrazovkách vůbec poprvé, ale točilo se také ve Zlatém sálu, zámecké jídelně, knihovně nebo v ložnici hraběte. „Mám opravdu radost, že je to nejenom pohádka o Krkonoších, se kterými je rod Harrachů opravdu úzce spjat, ale také, že jeden z hlavních představitelů říká repliku, že musí hraběte Harracha pozvat na večeři. Kde jinde točit pohádku o Krakonošovi než právě na harrachovském panství, což Hrádek je,“ vypráví kastelán Martin Rejman.

Zámecký areál v Doudlebách nad Orlicí.
Zámek Doudleby nad Orlicí v režii filmařů. Nahlédněte do komnat i muzea

Krakonošovo tajemství nejen pobaví, ale divák se také dozví mnohé o původu krkonošské legendy, slibuje scénáristka Barbara Johnsonová. „Lidé si o vládci a ochránci Krkonoš a jejich pokladů vyprávějí už několik století, knížek o Krakonošovi jsou desítky, možná stovky. Ale ani vědci se neshodnou na tom, kdo to vlastně Krakonoš je a odkud se vzal. Náš příběh přináší jednu z možných odpovědí na tuto věčnou otázku,“ zamýšlí se vystudovaná etnografka.

Krakonoše, který se v příběhu objeví v několika podobách, ztvárnil David Švehlík. „Krakonoš byl pro mé dětství zcela zásadním hrdinou díky Františku Peterkovi a Krkonošským pohádkám. V té naší je ale postava pána hor jiná a rovnou mohu slíbit jisté překvapení. Jsem velký milovník Krkonoš, takže tím větší mám z role radost,“ poznamenává populární herec.

Vůbec poprvé pak v pohádce vystupuje Leona Skleničková. „Pro mě je jakékoliv natáčení taková magie, že je člověk na place s velkým počtem lidí a já si to kreativní prostředí užívám, jsem za to moc ráda,“ rozplývá se mladá herečka, kterou okouzlil i nechanický Hrádek. „Jsem krásně překvapená a jsem ráda, že jsem se sem mohla podívat. Jsou to nádherné majestátní prostory. Nečekala jsem tak krásný a honosný interiér,“ podotýká.

Kastelán zámku Hrádek u Nechanic Martin Rejman.
Do filmování zasáhlo na Hrádku u Nechanic i nadpřirozeno

Pohádkový zámek Hůrka

Štáb natáčel třeba v Příchovicích na pomezí Jizerských hor a Krkonoš, v jeskyních kolem Blanska a ve skanzenu na Veselém kopci. Jedním z ústředních míst děje Krakonošova tajemství je pak pohádkový zámek Hůrka. Pro exteriéry využili filmaři hrady Kost a Sovinec, nádvoří zámku v Doudlebách nad Orlicí a zmíněné interiéry nechanické památky. „Je celkem běžné, že se pro exteriér využívá jiný zámek, než pro interiér, ale abychom náš pohádkový zámek skládali ze čtyř lokací, to považuji za výjimečné. Dokládá to, jak nám na této pohádce záleží,“ připomíná Johnsonová.

Oba zámky Královéhradeckého kraje okouzlily i Ondřeje Sokola. „Na Hrádku jsem nikdy nebyl a je to tady nádherné. Hrozně mě to překvapilo, že jsou v takovém stavu. Uvažuji, že to koupím, ale jsou s tím nějaké právní problémy, tak ještě chvíli vydržím,“ vtipkuje Sokol, který si také poprvé při natáčení prohlédl zámek v Doudlebách nad Orlicí. Přitom tudy často jezdí na chalupu. „Ještě nikdy jsem k zámku nestočil hlavu, když jsme tam projížděli. Takže od teď už vždycky upozorňuji, že je tam zámek. Myslím, že tam s rodinou brzy odbočíme,“ dodává.

Pohádku Krakonošovou tajemství dotáčel filmový štáb na začátku srpna v ateliérech a na obrazovkách České televize ji diváci uvidí v premiéře letos o vánočních svátcích.