„Žně jsou zpožděné tak o dva týdny, důvodem je déšť a chladno, kdy obilí nedozrává,“ vysvětluje.

V kraji je zatím sklizeno pouze 65 procent ozimého ječmene s průměrným výnosem 6,98 tuny z hektaru. Nejvíce sklizených ploch s nejvyššími výnosy je zatím na Jičínsku (7,12) a Hradecku (7,69). Řepky je v kraji sklizeno pouze jedno procento a pšenice ozimé tři hektary.

Ředitelka se nechce pouštět do prognóz, ale dlouhodobá předpověď počasí není zrovna ideální. „Jaké budou výnosy, to záleží na počasí, zda stihne obilí dozrát nebo začne hnít,“ konstatuje.Zemědělské družstvo Bašnice nedaleko Hořic se zabývá především pěstováním obilí, máku a jablek.

Vlak - Ilustrační foto
Vlaky mezi Pardubicemi a Hradcem stály kvůli srážce s člověkem tři hodiny

je podle ředitele Zemědělského družstva Bašnice na Hořicku standardním. Zemědělci už sklidili z polí ozimý ječmen s výnosem 7,5 tuny z hektaru. Nyní vyčkávají, až dozraje pšenice. Prognózy jsou dobré i u máku modrého. I když porosty místy zdecimoval déšť a kroupy, přesto pěstitelé očekávají lepší úrodu než v loňském „suchém“ roce. V letošním na srážky bohatším se ale daří i myším polním, hryzcům a hrabošům, zvýšil se tlak patogenů.

„Není výjimkou, že na polích nyní vidíte hejno čtyřiceti čápů. Potvrzuje to zvýšený výskyt hlodavců,“ dokládá Libor Divoký, předseda ZD Bašnice, podle kterého ale není situace natolik kritická, aby farmáři museli přistoupit k plošnému hubení myší.

Ilustrační foto.
Studenější léto pomáhá kvalitě vody

Zemědělské družstvo Dolany na Náchodsku, které pěstuje asi 1 800 hektarů obilovin a 600 ha řepky olejné, už sklidilo ozimý ječmen s výnosem 6,5 tuny z hektaru. Sklízecí technika má ale nyní odstávku. Řepka olejka ani pšenice ještě nedozrály.