Nově povolený lék je vázán na lékařský předpis a musí být dodáván jenom do zařízení lůžkové péče, které zajišťuje léčbu hospitalizovaných pacientů s prokázaným onemocněním covid-19. "Poskytovatelům zdravotních služeb se ukládá povinnost zajistit informovaný souhlas pacienta," uvedlo ministerstvo. Lékaři také musí hlídat nežádoucí účinky.

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) ve svém stanovisku uvedl, že množství léku Plaquenil, který je v Česku dostupný a používá se na léčbu revmatoidní artritidy nebo systémového lupusu, zřejmě nebude dostatečný.

Ilustrační foto
Dva týdny zavření. Dvě stě lidí domova v Krásném Březně šlo do karantény

"Nemůže pokrýt předpokládanou zvýšenou spotřebu léčivých přípravků obsahujících léčivou látku hydroxychlorochin, a to zejména s ohledem na nepříznivý vývoj epidemiologické situace v souvislosti s onemocněním covid-19, je třeba zajistit dostupnost dalšího léčivého přípravku s obsahem léto léčivé látky," napsalo ministerstvo.

Lék je registrovaný v Evropské unii, SÚKL proto považuje jeho bezpečnost za prokázanou. "Účinnost přípravku v indikaci léčby onemocnění covid-19 není dostatečně doložena," uvádí dále. Jeho použití tak dochází na základě doporučení odborných společností České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.

Ministerstvo uvádí, že poptávka po lécích, které by na covid-19 mohly fungovat, je celosvětová. "Léčivá látka hydroxychlorochin svým působením potlačuje nadprodukci cytokinů v rámci takzvané cytokinové bouře, která způsobuje velmi závažný průběh onemocnění s poškozením řady životně důležitých orgánů," píše se v dokumentu. Cytokiny vznikají v plicích jako obranná reakce imunitního systému.

Do šití roušek a výroby ochranných štítů se zapojili i odsouzení z Věznice Valdice. Foto:Věznice Valdice
Vězni pomáhají policistům i lékařům. Vyrábějí pro ně ochranné štíty

Distribuci léku pro vybrané fakultní a některé krajské nemocnice zajišťuje podle rozhodnutí firma Teva Farmaceuticals, pro ostatní lékárenský velkoobchod Phoenix. Obal léku bude v nizozemském jazyce, distributor má proto za povinnost předat lékárně také údaje o přípravku v češtině. Hydroxychlorochin přitom může mít vedlejší účinky, včetně ztráty zraku a srdečních problémů. Proto je jeho užívání omezeno na nemocnice, které je dokážou hlídat.

Léky s hydroxychlorochinem nasazují také lékaři v USA a velká studie na pacientech začala ve Francii. V Česku ho na začátku dubna začala osmi pacientům podávat Ústřední vojenská nemocnice.

Další léky

SÚKL popsal také několik dalších léků, nadějná jsou podle něj některá antivirotika, například na HIV nebo chřipku, biologická léčiva, krevní plazma vyléčených nebo lék dříve vyvíjený na ebolu remdesivir. Ten v Česku dostal zatím jediný pacient, který leží v pražské Všeobecné fakultní nemocnici.

Koronavirus SARS-CoV-2
Japonsko věnuje dvacítce zemí včetně Česka lék. V Číně pomohl proti koronaviru

Jeho stav se minulý týden zlepšil, lékaři ho mohli odpojit od mimotělního okysličování krve a zvyká si na dýchání bez plicní ventilace. Ministerstvo na konci března informovalo o jednání s Japonskem o dodávkách tamního léku na chřipku favipiravir. Země dnes potvrdila, že ho dvaceti zemím včetně ČR poskytne.