„Muž včera dostal poslední dávku remdesiviru. Je plně při vědomí a je na velmi pokročilém odvykacím režimu plicní ventilace. Je tedy ve fázi rehabilitace a dá se říci i uzdravování,“ řekl na tiskové konferenci ošetřující lékař Martin Balík.

Po otevření škol by se měly dodržovat určitá pravidla. Premiér Andrej Babiš mluví o rozestupech mezi žáky.
Děti ve školách metr od sebe? Nejsou kužely, nevydrží to, říká Michal Černý

Doplnil, že pacientovi nemusel pomoci jen uvedený lék. „Je to přece jen přípravek experimentální, situace je trochu složitější,“ přidal také ředitel Všeobecné fakultní nemocnice David Feltl. Na účinky medikamentu by se prý ale lékaři příliš neupínali.

Přesto oba poděkovali společnosti Gilead, která podání medikamentu třiapadesátiletému muži schválila. Jde prozatím o jediného pacienta v Česku, který lék remdesivir dostal. Selhaly mu totiž plíce a musel být napojený na přístroj, který mu je okysličoval.

Sedmnáct pacientů

Kromě tohoto muže leží ve Všeobecné fakultní nemocnici celkem sedmnáct dalších pacientů s COVID-19. Rozmístěni jsou na třech klinikách. Na umělé ventilaci je šest lidí. Některým lékaři podávají antimalarikum s účinnou látkou hydrochlorochinu a snaží se jim podpořit umunitu. Prozatím se u žádného z nich neobjevily závažné nezádoucí účinky, před kterými varoval Státní ústav pro kontrolu léčiv a kvůli kterými by lékaři museli medikament vysadit. „Jinak ale léčíme hlavně symptomy,“ řekl Feltl.

U dalších dvaatřiceti lidí mají lékaři podezření na nákazu.

Repatriační let z Vietnamu
Domů se stále chce vrátit 2500 Čechů. Repatriace budou probíhat do Velikonoc

„Stále jsme schopni nabídnout personální i lůžkovou kapacitu, i když už se postupně dostáváme na hranici,“ uvedl také Feltl. Materiálu má VFN ještě zhruba na čtrnáct dní. Pokud bude nemocných i nadále skokově přibývat, bude muset podle něj nemocnice začít odkládat léčbu jiných pacientů.

Lék remdesivir prozatím lékaři neplánují nasadit žádnému dalšímu pacientovi. „Vhodný je pro takové pacienty, kterým už sice selhávají plíce, ale kteří stále ještě nemají postiženy další vnitřní orgány,“ přiblížil Martin Balík.

Antivirotikum remdesivir mělo původně sloužit pro léčbu nakažených krvácivou horečkou ebola v Kongu. Epidemii se však podařilo zastavit a testy léku byly přerušeny. Zabíral i na nemoci SARS a MERS, jež jsou způsobeny příbuzným typem koronaviru. Jeho nasazení proti koronaviru je novinkou. Naděje v něj vkládá i Světová zdravotnická organizace.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník