V loňském roce zjištěným černým odběratelům poté zaslali faktury na zaplacení celkové částky přesahující 108 milionů korun. Ve čtyřiceti případech ČEZ musel vymáhat peníze soudní cestou. S nelegálními odběry elektřiny se firma ČEZ setkává i na východě Čech.

Více než dva roky si užívala bezplatné elektřiny jedna z domácností ve Staré Pace na Jičínsku. Na krádež přišel 15. dubna technik energetických závodů, který vše oznámil na policii. Celková škoda byla vyčíslena na 100 tisíc korun.

Na Svitavsku 44letý muž využil možnosti laicky zabudované odbočky napojené na přívodním kabelu před měřidlem spotřeby energie. Od loňského 20. července do konce ledna letošního roku neoprávněně odebral energii za více než pět tisíc korun. Případ je řešen ve zkráceném přípravném řízení svitavskými policisty, kteří muže, jenž se k trestnému činu přiznal, 30. března obvinili z krádeže a spisový materiál předali soudu.

V květnu 2006 pracovníci energetických závodů odpojili elektřinu 41leté ženě ze Skutečska. Ta si s tím však žádné starosti nedělala a až do února 2009 bez řádně sjednané smlouvy elektrickou energii odebírala dál. Způsobila škodu ve výši 97 000 korun.

Mnohem vyšší škodu, asi 350 tisíc korun, způsobil pachatel, který od března roku 2006 do března letošního roku neoprávněně odebíral elektrickou energii v jednom z rodinných domů na Poličsku.

Klec spadla i nad 26letým mužem z Kolína, který v pronajatém rodinném domě na Chlumecku přibližně od srpna 2008 do února letošního roku po porušení plomb a spojení vodičů mimo měřidlo připravil společnost ČEZ o téměř 36 tisíc korun.

Dva případy krádeže elektrické energie šetřili policisté v Broumově. Majitelé domů sami provedli na přívodním kabelu odbočku mimo elektroměr a proud odebírali několik měsíců neoprávněně. Vzhledem k tomu, že nemají vzdělání v oboru elektro, nejenže se vystavili nebezpečí úrazu elektrickým proudem, ale hrozilo i nebezpečí vzniku požáru z neodborně provedeného napojení. Škoda byla v jednom případě vyčíslena na 219 000 korun, v druhém na 86 000 korun.

Všichni odhalení zloději elektřiny jsou stíháni pro trestný čin krádeže, za což jim hrozí trest odnětí svobody na šest měsíců až tři roky.