„Na tísňovou linku zavolala náhodná kolemjdoucí, že v jedné z ulic České Skalice našla dívku, co stále pláče, je zmatená a říká, že ji okradli,“ popsala mluvčí policie Eva Prachařová. Prověřit situaci na místo vyrazila policejní hlídka z místního obvodního oddělení. „Ustrašená mladá žena po příjezdu hlídky začala pobíhat kolem policejního vozu, chvilkami se pokoušela sedat na zem, pak úzkostně hledala úkryty. Policejní hlídka v podivně se chovající slečně zjistila pětadvacetiletou ženu z Rychnova nad Kněžnou pod vlivem drog,“ uvedla mluvčí.

Silně rozrušená dívka policistům přiznala, že pila nějaký alkohol a kouřila marihuanu. Pak někde ztratila peněženku a bloudila ulicemi České Skalice. Přítomnost omamných a psychotropních látek v jejím těle policisté ověřili provedeným testem na drogy Drugwipe, testeru na alkohol se ale dívka lekla natolik, že nebyla schopna vykonat dechovou zkoušku. Hlídka na základě pozitivního výsledku drogového testu i z jejího chování usoudila, že dívku nemohou ponechat svému osudu, neboť vykazuje příznaky ovlivnění toxickými látkami a její chování bezprostředně ohrožuje její zdraví a život. Policisté ji proto eskortovali na protialkoholní záchytnou stanici v Hradci Králové, aby tam ze svého „alkoholově drogového snu“ vystřízlivěla pod dozorem lékařů.

Z garáže zmizelo kolo, asi už na něm jezdí někdo jiný  

Nové Město nad Metují - Jaro sice zatím nepřichází, ale zloději kol už zřejmě cítí, že první nápor cyklistů brzy přijde. Po odcizeném jízdním kole a dosud neznámém pachateli krádeže vloupáním do garáže rodinného domu v Novém Městě nad Metují od minulého víkendu pátrají policisté z místního obvodního oddělení. „Pachatel v době od 9. do 12. února vylomil vrata garáže, vnikl dovnitř a odcizil dámské trekové kolo v hodnotě šesti tisíc korun,“ sdělila mluvčí náchodské policie Eva Prachařová s tím, že v případě dopadení mu za přečin krádeže vloupáním hrozí až dvouletý trest odnětí svobody nebo trest peněžitý. Policejní mluvčí také připomněla, že cyklisté by měli dodržovat několik zásad. Odstavené kolo vždy připoutat bezpečnostním zámkem k pevnému bodu. Pokud jsou bicykly ve společných prostorách domu, měly by se prostory zamykat a kola zajistit třeba u stojanu. Nebezpečí odcizení hrozí i ve sklepech či na balkónech. „Pokud městská policie v místě vašeho bydliště provádí evidenci jízdních kol, nechte si kolo zaevidovat. V každém případě mějte poznačeno výrobní číslo rámu vašeho kola, barevné provedení, nápisy a vybavení, popřípadě různá zvláštní znamení,“ doporučuje policejní mluvčí.

Nalezenou peněženku nevrátila a může jít za to do vězení  

Meziměstí – Osmnáctileté slečně z Broumovska se nepoctivé jednání ani trochu nevyplatilo. Bude se muset zpovídat z přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Co vlastně provedla? Přisvojila si peněženku, odloženou na okenním parapetu v obchodě v Meziměstí. „Zákaznice si po nákupu odložila peněženku, aby si naskládala zaplacené zboží do tašky. Když se chvilku potom začala po peněžence shánět, už ji nenašla. Společně s peněženkou, a v ní hotovostí dva tisíce a dvě stě korun, jí zmizela i platební karta a doklady,“ popsala událost, ke které došlo koncem uplynulého roku, mluvčí náchodské policie Eva Prachařová. Policie na základě ženina oznámení začala po nepoctivé nálezkyni pátrat. A závěrem policejního šetření bylo, že si peněženku ponechala mladá žena, která přišla do prostoru za pokladnami hned po ní. „Na základě tohoto vyšetřování policisté nyní zahájili trestní stíhání, mladé ženě za nepoctivé nakládání s cizí peněženkou nyní hrozí až dvouletý trest odnětí svobody, trest peněžitý nebo trest zákazu činnosti,“ dodala policejní mluvčí.

Za naftu a benzín neplatil. Faktury se vyšplhaly přes 300 tisíc  

Náchodsko – Z trestného činu podvodu se bude muset zodpovídat devětatřicetiletý muž z Náchodska. Dluží totiž přes 300 tisíc korun za pohonné hmoty. „V době od června do září roku 2016 odebral v jedné z náchodských firem větší objem pohonných hmot, který si nechal vyfakturovat. Jenže faktury dodnes nezaplatil,“ sdělila policejní mluvčí Eva Prachařová. Vyšetřování podle mluvčí ukázalo, že muž část odebrané nafty a benzínu použil pro svoji potřebu a část paliva rozprodal a peníze použil na uhrazení svých starších závazků. Vzhledem k výši škody mu hrozí až pětiletý trest odnětí svobody nebo trest peněžitý.