Dušanu Tomimu, kterému nikdo neřekne jinak než Táta, Jakubu Tomimu a Davidu Sekerovi za to hrozí až dvanáct let za mřížemi.

Podle spisu drogu vyráběl Sekera a „Táta" s Jakubem Tomim ji poté měli dále distribuovat.

Zapomněl datum svého narození

Včerejší výslech svědků mohl klidně sloužit jako učebnicový příklad toho, co s člověkem dokáže konzumace drog. Oba včera slyšení svědci totiž jen těžko dávali do pohybu své mozkové závity.

„Už si nepamatuji, co jsem před několika měsíci říkal policii. Mohla byste moji výpověď přečíst a já ji když tak doplním či upřesním," žádal soudkyni Annu Bímovou svědek Jan S. Jeho žádosti bylo vyhověno a soud se tak ze spisu dozvěděl, že Jan S. bral pervitin přes dvacet let. „Nejdříve nitrožilně, ale posledních šest let hlavně šňupu. Drogu jsem bral hlavně kvůli zlepšení sexu," uvedl svědek do policejního záznamu.

Dodal, že s Dušanem Tomim se poprvé setkal na začátku loňského roku. „Představili mi ho jako Tátu. Jak se skutečně jmenuje, jsem se dozvěděl až od policie. Řekl mi, že má možnost sehnat pervitin. Slovo dalo slovo a začal jsem od něj brát. Vzal jsem si od něj asi ve třiceti případech. Byl to hrozně milý a dobrý chlap," uvedl Jan S. a popsal, jak k předávání pervitinu docházelo: „Stačilo mu zavolat a říct mu, že zajdeme na kafe. To už věděl, že od něj potřebuju pervitin. Na jedné schůzce mi řekl, že si drogu doma sám vyrábí." U soudu včera svoji výpověď pouze potvrdil, na lavici pro obžalované označil „Tátu" a s očividným ulehčením opustil jednací síň. Vzápětí předstoupil před senát další svědek, Jaroslav Ch.

Už jeho příchod vyčaroval u senátu úsměv. „Jste to opravdu vy?" zeptala se Jaroslava Ch. soudkyně Bímová při pohledu na „okousanou" občanku. „Ano jsem," zazněla odpověď.

„Pro ujištění mi raději řekněte své datum narození," chtěla soudkyně předejít možné záměně. „Nejsem si jistý, myslím, že v roce devadesát osm. Ne počkejte, vlastně v roce osmdesát čtyři," došel po dlouhém přemítání ke svému narození svědek.

Také on uvedl, že si moc věcí nepamatuje, a předsedkyni senátu poprosil o přečtení svého policejního protokolu. „Pervitin jsem začal brát někdy ve dvaadvaceti letech. Teď se však snažím přestat. Z trojice mužů znám pouze Dušana Tomiho, kterému se říká Táta. Já ho ale měl v telefonu uloženého jako Mazda, protože mi drogy vozil převážně v tomto autě," uvedl svědek na policii s tím, že ne vždy měl na zaplacení.

„Když jsem neměl peníze, tak jsem za drogu dával stavební materiál, který jsem vzal rodičům," řekl Jaroslav Ch. I on poté prstem ukázal na Dušana Tomiho, kterého označil jako „Tátu".

Samotný Dušan Tomi obě výpovědi označil za lživé.