„I když peníze byly vráceny, posuzuje se to jako trestný čin zpronevěry,“ uvedla mluvčí chrudimské policie Věra Hamáčková. „Obvinění ze zpronevěry zatím nepadlo, vyšetřovatel je chystá,“ dodala.

Případ šestasedmdesá­tiletého faráře rozhodně nezapadá do obrazu typické zpronevěry. Peníze připravené na byt pro nového kněze totiž podle všeho dal romské rodině. „Jde patrně o dozvuk případu, který jsme považovali za uzavřený, totiž o vydírání ze strany romské ženy,“ řekl biskup Štěpán Klásek.

Chrudimský soud před dvěma lety potrestal ženu Irenu Herákovou, která vydírala Lulka fotografií, na které drží jeho hlavu u svých ňader. Dobrosrdečný a skromný farář, jak ho všichni popisují, neuměl vyděračce čelit a zaplatil jí 73 tisíc korun.

„Byla to past. Zavolala mi, ať přijdu. Měla připravený foťák a říkala, že by se se mnou chtěla vyfotit. Pak mi strhla hlavu na prsa. Pár hodin nato už volala a chtěla peníze,“ popsal Lulek před soudem vydírání.

„Fotografie, kterými byl vydírán, byly vzhledem k profesi poškozeného velkým motivem, aby požadavkům vyhověl,“ řekl tehdy soudce Jaroslav Vařečka.

Tentokrát ale vydírán patrně nebyl. Alespoň policie případ vyšetřuje tak, jako by platil dobrovolně. Lulek zmizení peněz z pokladny farnosti vysvětlil tak, že je dal opět romské rodině.

„Vysvětloval nám, že potřebovali peníze na léčení. Je pro nás záhadou, proč to udělal. Plné vysvětlení pro to nemám. Je to pro mne bolestivé, odvedl velký kus práce a takto jsem si konec jeho služby nepředstavoval,“ řekl biskup Klásek.

Jeho chování si vysvětluje stářím anebo velkou důvěřivostí a naivitou. Samotný Lulek se k případu nechce vyjadřovat.


Rada starších: Farář Lulek šel na policii společně s námi!

ROMANA NETOLICKÁ

Chrudim/ Odvolání faráře Církve československé husitské Zdeňka Lulka zapříčinil více než půlmilionový schodek v účtech. Na zpronevěru peněz přišel současný místopředseda a tehdejší předseda Rady starších Miloslav Hájek. Cení si toho, že se Lulek postavil k celé věci jako chlap a jeho předchozí jednání vnímá jako lidské selhání.

„Když jsem mu řekl, že je třeba na policii podat trestní oznámení, vydal se tam ihned s námi a učinil výpověď. Mám pocit, že se mu v tu chvíli hodně ulevilo,“ míní Miloslav Hájek. Rada starších náboženské obce musela kvůli odvolání faráře projít volbami. V jejím čele stanula Eva Doležalová, která dosud vykonávala funkci místopředsedkyně. „Já jsem přesvědčená o tom, že ty peníze bratr Lulek nepoužil pro svou vlastní potřebu. Nevěřím , že se obohatil. Spíš to vidím v nějaké výpomoci v sociální tísni. Peníze byly neprodleně vráceny, celá jeho rodina se k problému postavila čelem. My se budeme nyní snažit neztratit důvěru a pracovat pro církev dál a transparentně,“ zdůrazňuje Eva Doležalová.

Zdeněk Lulek se před novináři odmítl k úniku finančních prostředků z účtu církve vyjádřit. Je možné, že někomu peníze důvěřivě zapůjčil nebo daroval. Mohl se opět stát obětí vydírání.

„Právě odporné vydírání stálo na počátku problémů faráře Lulka. Lidský hyenismus obřích rozměrů jej uvrhl do problémů, ze kterých si sám nedokáže pomoci. Bohužel, desetiletí činné služby jakoby najednou byla zapomenuta a rázem všichni víme, že „Farář je podvodník“. Není. Doufám, že spravedlnost, ačkoliv je slepá, ukáže svou přívětivou tvář,“ je psáno v diskuzi na webových stránkách Chrudimského deníku, který o zpronevěře informoval jako první.