Idylické soužití však vloni na podzim skončilo. Mladík tehdy svou těhotnou přítelkyni v bytě jejích rodičů na Hradecku napadl a třikrát ji bodl nožem. Včera nad ním během jediného dne hlavního líčení vynesl Krajský soud v Hradci Králové rozsudek. Za pokus vraždy si má odpykat deset let ve věznici s ostrahou.

K osudnému činu došlo podle výpovědí obžalovaného, poškozené a dalších svědků poté, co se dívka dlouho nevracela od své kamarádky a Bíly jí šel naproti na nádraží. Tam ji však podle svých slov uviděl s jejím bývalým přítelem, jak se spolu líbají. „Ptal jsem se jí, co to má znamenat, ale nic mi neřekla. Tak jsme odešli k ní domů,“ řekl.

Dívka však toto odmítá. „S nikým jsme se nelíbala. Potkala jsem se tam s bývalým přítelem, ale jen jsme se spolu bavili. Maroš na mě strašně žárlil,“ vypověděla včera před soudem napadená. Dodala, že zpočátku byl jejich vztah skvělý, ale po čase se žárlivost Bílyho stupňovala. „Pořád mě hlídal. Už jsem to nemohla vydržet a chtěla jsem se s ním rozejít,“ uvedla.

Navíc mu dívka řekla, že chce jít na potrat. „On si chtěl dítě nechat a vadilo mu to. Tlačil na mě, ať si ho nechám,“ sdělila. Právě rozchod, dívčino rozhodnutí a s ním spojená hádka stály nejspíš za jednáním mladíka.

„Byli jsme u nich doma. Přišel tam i ten její bývalý přítel. Ona se k němu nějak měla. Chtěl jsem si s ní promluvit a odešel do ložnice. Říkala mi, že už se mnou nechce být. Já tomu ale nerozuměl. Křičela na mě, že jsem blázen, když tomu nerozumím. Byl jsem psychicky narušený. Popadl jsem nůž, co tam ležel, a bodl ji. Nevím, co to do mě vjelo, nechtěl jsem ji zabít,“ tvrdil obžalovaný.

Dívka stačila ještě zavolat o pomoc svou matku. Bíly z místa utekl. Podle obžaloby oknem. „Přiběhli jsme do ložnice a dcera tam ležela. Bylo otevřené okno a Maroš pryč,“ popsala danou situaci matka oběti. Podle svých slov se Bíly ukrýval u telefonní budky, ze které chtěl zavolat záchranku. Než se k tomu odhodlal, už ji viděl přijíždět. „Napsal jsem jí i omluvný dopis, ale když jsem jí ho nesl, chytila mě policie,“ vysvětlil obžalovaný.

Poškozená útok, při němž utrpěla tři bodnořezné rány do oblasti hrudníku a ramene, přežila jen díky lékařskému ošetření. Podle soudního znalce byla ohrožena na životě a ztratila kolem půl litru krve. Přestože po útoku o dítě nepřišla, následně samovolně potratila. Znalec nepotvrdil, ale ani nevyloučil, že by to mohlo být následkem utrpěných zranění.

Obžalovaný i státní zástupkyně si ponechali lhůtu na podání odvolání.

Co klade obžaloba Maroši Bílymu za vinu

Dne 19. září loňského roku v době od 18 do 20 hodin v přízemním bytě, kde byl v tu dobu na návštěvě, po předchozí slovní rozepři odešel s poškozenou z kuchyně do ložnice, kde, ač mu bylo nejméně 14 dnů známo, že se jmenovaná nachází v počátečním stadiu těhotenství, ji s přímým úmyslem usmrtit, třikrát bodl nožem. Dvě bodná poranění směřovala do oblasti trupu a jedno do levého ramene. První ranou zasáhl obžalovaný levé rameno. Druhou levou podpažní jamku, kdy bodný kanál pronikal do levé pohrudniční dutiny, kudy došlo k vniknutí vzduchu do této dutiny. Třetí rána směřovala do pravé střední krajiny břišní, kdy nůž pronikl kůží, podkožím, svalovinou přední břišní stěny a došlo k poranění drobné cévy v závěsu tenkého střeva. Svého jednání zanechal, až když poškozená volala o pomoc. Poté vyskočil oknem za dům a z místa jednání utekl. Poškozená byla bezprostředně ohrožena na životě v důsledku selhání základních životních funkcí. Její smrt byla odvrácena poskytnutou specializovanou léčebnou péčí na chirurgické klinice fakultní nemocnice.