Padělky v úhrnu 620 tisíc korun má na svědomí dvojice mužů ve věku ve věku 22 a 28 let, kteří pomocí běžně dostupné domácí počítačové techniky vyprodukovali více než 300 kusů dvoutisícových bankovek a několik tisícovek. „Jednoznačně prvenství v odhalení padělků lze přičíst hlavně precizní práci našich náchodských kriminalistů z oddělení hospodářské kriminalistiky, kterým se v loňském roce podařilo při domovní prohlídce vypátrat a zajistit nezvykle velké množství padělaných bankovek v samotném začátku případu,“ uvedla k největšímu tuzemskému padělání policejní mluvčí Magdaléna Vlčková.

Osmadvacetiletý muž, který má již za sebou trestní minulost, bankovky vytiskl a uschoval je v dřevníku. Společně se svým mladším kumpánem pak měli oba muži stejným způsobem vyrobit a vytisknout i tisícikoruny, které však už na různých místech používali při placení za rozličné zboží - například mobilní telefon či tabákové výrobky.

Jít s nepříliš povedenými tisícikorunami na trh se ale „tiskařům“ stalo osudným. Část padělaných bankovek totiž zachytili obchodníci, kterým muži platili v hotovosti za zakoupené zboží. Kriminalisty pak čekal nesnadný úkol s cílem zjistit co nejdříve zdroj padělaných bankovek a zamezit jejich dalšímu šíření do oběhu. „K odhalení obou mužů přispěla mravenčí práce kriminalistů z oddělení hospodářské kriminality náchodského územního odboru a jejich dobrá znalost prostředí, v němž oba muži měli trestnou činnost páchat," vyzdvihla úspěšnou policejní práci Magdaléna Vlčková.

Český výrobce Batist Medical v současné době chrlí na trh 10 miliónů nanoroušek měsíčně, více než 90 % z tohoto počtu je určeno pro český trh.
Červenokostelecká firma chrlí deset milionů nanoroušek za měsíc

Ani jeden z mužů však patrně vůbec netušil, že toto jednání, které se na první pohled možná jeví jako „klukovina“ může mít poměrně závažné následky. „Naši kriminalisté, ať už v Náchodě nebo i ve zbytku celého Královéhradeckého kraje se objasňování této trestné činnosti poměrně intenzivně věnují v průběhu celého roku. V rámci této kriminalistické práce evidujeme také případy, kdy přijmeme oznámení o výskytu údajně padělaných bankovek, nicméně se následně neprokáže, že se o padělky opravdu jedná,“ policejní mluvčí Magdaléna Vlčková.

Případ je stále ve fázi vyšetřování a policie v těchto týdnech provádí další procesní úkony, kvůli nimž nelze uvést další podrobnosti. „Počítáme s tím, že v řádech měsíců bychom mohli zveřejnit další posun v této věci," dodala Magdaléna Vlčková.

Svým jednáním oba padělatelé potvrdili slova mluvčí České národní banky (ČNB), že se vloni hlavně podvádělo právě se zelenými bankovkami s portrétem Emy Destinnové a v domácím prostředí. „Nejvíce padělanou českou bankovkou se v roce 2020 stala dvoutisícikoruna – bylo jich 400,“ uvedla mluvčí ČNB Markéta Fišerová, podle jejíchž slov byla většina zachycených padělků českých bankovek vytištěna na inkoustových tiskárnách. „Jednalo se o 621 kusů. Padělků zhotovených na barevných tonerových kopírkách bylo zajištěno 366 kusů, což je o 223 kusů více než v roce 2019,“ doplnila pro srovnání.

Na pětistupňové škále nebezpečnosti byly zadržené bankovky hodnoceny nejčastěji 4. stupněm nebezpečnosti, tedy jako méně zdařilé. „Na těchto padělcích nejsou zpravidla ochranné prvky napodobeny vůbec, nebo se jedná pouze o jejich jednoduchá napodobení,“ dodala Fišerová.