Za poslední tři měsíce odhalila ostraha závodu čtyři zloděje mezi zaměstnanci, dva Čechy a dva Poláky. Případy vyšetřuje rychnovská Policie České republiky.

„Nevím, jestli je to i ekonomickou krizí, ale krádeží přibylo. Ostraha podniku odhalila čtyři trestné činy. Díky její práci nemáme v závodě žádný neznámý trestný čin, žádnou vloupačku, u které by byl neznámý pachatel. Činnost ostrahy je na výborné úrovni,“ chválil spolupráci vedoucí Obvodního oddělení Policie ČR v Rychnově Michal Hirka.

Ostraha zachytila součástky v celkové hodnotě 100 tisíc korun. Ze Škodovky mizely snímače teplot spalin motoru, vložky do zámků a další předměty. Hirka má zkušenost, že kradené zboží zloději zpeněží v prodejnách autodílen, u soukromníků, kteří opravují vozy.

Ostraze se podařilo přistihnout při krádeži i uklízečku, zaměstnankyni agentury, která v kancelářích vybírala drobnější hotovost z peněženek. „Naposledy však ukradla celou peněženku i s platební kartou. To už je trestný čin,“ upozornil Hirka na odlišný případ.

Na vyšetřování poslední krádeže spolupracovali i rychnovští kriminalisté. Polští zaměstnanci se na ni totiž důkladně připravili. „Tělo si oblepili ve dvou řadách páskami, na které zavěsili kradené součástky za více než 20 tisíc korun,“ popsal vynalézavost pachatelů Hirka.

Josef Šesták za ostrahu doplnil, že po odchodu některých agenturních zaměstnanců zůstaly ve firmě prázdné neoznačené skříňky, které zloději využívají jako tajné schránky. Ostraha v nich našla součástky za dalších sto padesát tisíc korun. K tomuto zboží se pochopitelně nikdo nehlásí. Pokud je nepoškozené, vrací se do výroby.