Případ je ovšem velmi zajímavý osobností vraha i spouštěcím mechanismem násilí, samozřejmě s velkou podporou alkoholu. Podle pitevního protokolu zasadil vrah až 80 bodnutí nůžkami, ty se také našly zakrvácené poblíž místa činu.

Soudní lékaři konstatovali, že minimálně 25 ran vedl vrah velkou silou a prudce, všechna poranění vznikla zaživa, ve velmi rychlém sledu. Bezprostřední příčinou smrti bylo vícenásobné poranění srdce. V krvi oběti lékaři zjistili 2,74 promile alkoholu, stav nasvědčující těžké opilosti.

Kriminalisté se museli nejprve vypořádat se zjištěním totožnosti mrtvého, neboť pachatel odnesl z místa činu jeho doklady. Cenným vodítkem v pátrání byla opilecká pouť dvou cizinců městem – dokumentovaná svědeckými výpověďmi všímavých chodců a potvrzená lidmi z ukrajinské komunity, žijícími v jedné z plzeňských ubytoven.

Oběť se jmenovala Andrej Jarišev a narodila se v roce 1956. A vrah? Vyučený zámečník a bývalý montér na železnici Michail Balatkovskij (narozený 1973) nic nepopíral, problémem bylo spíš rozpomenout se na včerejší události skrz mlhu alkoholového opojení.

Alkoholická hostina zadarmo

Balatkovskij vypověděl, že v České republice žije a pracuje od začátku března 1999. Aby mohl po měsíci obnovit svůj pobyt, vrátil se formálně, doslova jen na několikahodinovou „otočku“, na rodnou Ukrajinu.

Dne 4. dubna 1999 v poledne stanul opět na plzeňském nádraží s taškou naditou k prasknutí cigaretami, vodkou a lihem. Zde se potkal s kamarádem Jariševem. Jak se přivítat jinak než vodkou? Začali popíjet a tempo konzumace alkoholu nabralo prudký spád.

„Jarišev hostil mou vodkou všechny známé, vytahal mi z tašky lahve s pálenkou v hodnotě možná tisíc korun. Nakonec jsme pili devadesátiprocentní líh,“ vypověděl obviněný Balatkovskij.

„Jarišev začal mít hádavou náladu. Chtěl, ať mu dám i cigarety, že je výhodně prodá a koupíme další pití. Nařizoval mi, že ho musím poslouchat, protože je o mnoho starší. Říkal mi synku a chtěl, abych ho oslovoval táto. Pohádali jsme se. Chtěl jsem jít svou cestou, ale Jarišev mě zastavil. Chytil mě jednou rukou za krk, v druhé držel nůžky a řekl: Job tvoju mať!“

Podle své výpovědi stříkl Balatkovskij dvakrát kasrem Jariševovi do obličeje. Ten upadl, Balatkovskij si na něho sedl a bodal: „Andrej nejdřív křičel, potom přestal mluvit a ztichl… Když jsem viděl, co jsem udělal, okamžitě jsem vystřízlivěl.“ Balatkovskij vzal oběti z kapes asi 50 korun v drobných, vzal mu pas a z místa činu utekl na ubytovnu.
Staré příkoří se připomnělo

Podle názoru psychiatrů a psychologa je Balatkovskij jedincem bez vyššího sebevědomí, s pocitem štvance ubíjeného osudem. Má nemocnou manželku i obě děti.

Aby měl na léky, musel se zadlužit. Lichvářskými úroky narostla částka na 7000 amerických dolarů, ukrajinští věřitelé vyhrožují manželce. Ta nepracuje a na děti bere měsíčně pět hrivnů, což je jeden americký dolar. Žena kolikrát nemá pro děti ani chleba… Duševní chmury zahání Balatkovskij alkoholem, to jediné mu přináší úlevu.

Afekt gradoval ve chvíli, kdy oběť začala pachateli poroučet a vynucovala si na něm otcovské oslovování. Na to je Balatkovskij mimořádně citlivý, protože jeho dětství poznamenal otec tyran. Konzumací alkoholu ovlivněná psychika reagovala neúměrně jednak formou odplaty krajanovi, jednak v podobě pomyslné synovské vzpoury a pomsty…

Krajský soud vyřkl v prosinci 1999 verdikt 12 let vězení. Vrchní soud, poté co se Balatkovskij odvolal, snížil trest na konečných 11 roků kriminálu.

VIKTORÍN ŠULC