Přepadení jsou „blesková“

Všech šest přepadení se zatím odehrálo nedaleko centra města. „Dva pachatelé, kterými jsou dobře běhající, pravděpodobně mladí muži, si vyberou ženu kráčející osaměle po chodníku. Pak k ní rychle přiběhnou a snaží se jí strhnout kabelku z ramena nebo jí vytrhnout tašku z ruky,“ říká policejní mluvčí Eva Prachařová.

Zloděje nezajímá prakticky nic jiného než obsah odcizených zavazadel. Pokud tam najdou peněženku, vyberou z ní peníze, popřípadě stravenky.

„Berou i mobilní telefony či jiné cennosti. Ostatní obsah kabelek později zahazují,“ dodala mluvčí Prachařová.

Při přepadeních mají vypracován i určitý systém. Někdy útočí jen jeden z pachatelů, druhý sedí v autě opodál. A pozoruje okolí. Když je „čistý vzduch“, dává zprávu druhému a ten útočí sám.

Chování zlodějů je zbabělé, říká policie

Zbabělí zloději, kteří napadají starší ženy, si podle policie vybírají pozdní odpolední až večerní hodiny, kdy už na ulicích chodí méně lidí. A kdy není dobře vidět, čímž využívají bezbrannosti obětí.

„Máme vytipované lokality, ve kterých k přepadením došlo. A namátkově tam posíláme strážníky,“ vysvětluje místostarosta Broumova Kamil Slezák.

Monitorují i odlehlejší oblasti

„Rovněž se zaměřujeme na místa s vyšším výskytem problémových osob a monitorujeme i odlehlejší oblasti Broumova. Rozšířili jsme i počet strážníků o dva a chystáme se k navýšení o další dva příslušníky. Jde nám o zajištění nepřetržitého výkonu služby,“ dodal.

Podle místostarosty panika narůstá

Součinnost městských strážníků, broumovského obvodního oddělení policie i náchodské kriminální policie je přitom v těchto dnech samozřejmostí. „Panika tady ve městě dost narůstá. Ženy se bojí chodit samy. Objevují se i fámy, že tu došlo k osmi, nebo dokonce devíti přepadením. A že napadení byla brutální. Dokonce jdou řeči, že tu došlo i ke znásilnění,“ říká místostarosta Kamil Slezák.

„Musím říct, že přepadení bylo jen šest a ostatní není pravda,“ ujistil Náchodský deník broumovský místostarosta Slezák.

Opatření na zajištění bezpečnosti ve městě jsou však velmi silná. 

Policisté společně s broumovskými městskými strážníky už posílili hlídkovou činnost, která se zaměřila na doby, kdy se mění směny v továrně Veba v lokalitě Černá stezka.

„Pracovníci továrny tudy chodí do práce i z práce. Máme stanoveny intervaly hlídek, které se kryjí s odpolední i noční směnou,“ vysvětluje místostarosta Kamil Slezák.

„Hlídky tam posíláme pravidelně. Už proto, že v minulosti tady byly problémy. V roce 2011 zde došlo ke třem loupežím,“ dodal broumovský místostarosta.

Záběry kamer by měly pomoci

Využívány jsou i technické prostředky. „Už jsme domluveni s obvodním oddělením policie v Broumově i kriminální policií v Náchodě,“ řekl Slezák s tím, že obě složky vyhodnocují záběry z kamerového systému. „I ten je kvalitním zdrojem informací, které mohou pomoci odhalit pachatele přepadení,“ doplnil místostarosta Broumova.

Jak se mají lidé v Broumově bránit?

Ve čtyřech případech ze šesti použili pachatelé násilí. Ve dvou dokonce hrubé.

„Když se žena bránila a nechtěla kabelku vydat, dostala ránu pěstí,“ uvedla policejní mluvčí Eva Prachařová.

Pachatel má agresivní reakce

Podle ní by se oběti přepadení neměly bránit. „V případě útoku by měly zvážit své fyzické možnosti a raději se s lupičem, kterému jde o peníze, nepřetahovat,“ říká Prachařová. „Z předchozích poznatků vyplývá, že pachatel je schopen agresivní reakce a mohl by své oběti při útoku zranit. Měly by se soustředit na podobu pachatele. A pak i na směr útěku či na pachatelovo vozidlo. A neprodleně volat linku 158. Rychlost oznámení je důležitá a pomůže dopadnout pachatele,“ zakončila policejní mluvčí Eva Prachařová.

Jiří Máslo