"Mladíka přijíždějícího z Polska koncem června 2017 přistihli příslušníci celní správy na českém území poblíž státní hranice s Polskou republikou s 200 tabletami léku obsahujícího pseudoefedrin, které se bez patřičných povolení pokoušel osobním autem dovézt do České republiky," popsala mluvčí náchodské policie Eva Prachařová. Jenže daleko se nedostal, celníci léky zabavili a odeslali k odborné expertize. Při testech v laboratořích odborníci zjistili, že toto množství léků by mohlo posloužit k nelegální výrobě více než 11 gramů pervitinu.

Celní správa předala spisový materiál policii, která po jeho prostudování a dalším provedeném šetření zahájila proti mladíkovi trestní stíhání pro nedovolenou výrobu a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami. "Mladíkovi hrozí trest odnětí svobody od jednoho do pěti let nebo trest peněžitý," sdělila mluvčí.

Pozor na pohyb u silnic, dřívější stmívání vyhání zvěř na vozovku  

Velichovky – S přibývající šerem a nevlídnou temnotou by měli jezdit motoristé opatrněji, neboť více hrozí přehlédnutí neosvětlených zvířat, pohybujících se po silnici nebo přebíhajících z jedné strany na druhou. 

„Jak známo, zvířata neznají dopravní předpisy, a tak mohou do vozovky vběhnout zcela neočekávaně. Řidiči pak mají plné ruce práce včas a adekvátně zareagovat na nebezpečnou situaci,“ upozorňuje tisková mluvčí náchodské policie Eva Prachařová, že motoristé by si měli více všímat pohybu kolem silnic. 

Vyhnout se nebezpečí havárie se nepodařilo čtyřicetiletému řidiči osobního automobilu Renault Laguna, který ve dvě hodiny v noci jel po silnici 3. třídy od Rožnova na Velichovky. „ Muž si sice včas všiml srny na levé krajnici, ale jeho reakce zřejmě nebyla zcela adekvátní. Strhl řízení vpravo, srně se sice vyhnul, ale na pravé krajnici narazil do vzrostlého stromu,“ popsala nehodu Eva Prachařová.

Dechová zkouška neprokázala požití alkoholu, technická závada jako příčina nehody nebyla na místě ohledání zjištěna ani uplatněna. Řidič vyvázl bez zranění, srna, která odběhla zpět do lesa, taktéž. Na automobilu vznikla hmotná škoda ve výši 30 tisíc korun.