Stížnost se zaměřuje na poslední rozhodnutí Vrchního soudu (VS) v Praze, který v listopadu znovu zrušil rozsudek Krajského soudu v Hradci Králové, jímž byl Nečesaný zproštěn obžaloby. Mladý muž tak půjde k hradeckému soudu už pošesté.

Podle advokáta Zdeňka Koudelky je Nečesaný „obětí soudního ping-pongu“. „Vzhledem k tomu, že má nalézací soud rozhodovat již pošesté, jde o debakl obecného soudnictví. Tím je dán důvod pro aktivní zásah Ústavního soudu,“ uvedl Koudelka.

Nečesaný poprvé stanul před soudem na podzim roku 2013. Hradecký Krajský soud ho třikrát uznal vinným: dvakrát mu uložil 16 let vězení, později 13 let odnětí svobody. Jenže pak Nejvyšší soud Nečesaného propustil z vězení a nato ho nový hradecký senát dvakrát zprostil viny. Oba rozsudky však po odvolání státní zástupkyně zrušil VS, podle něhož krajský soud převzal názor Nejvyššího soudu i v otázce hodnocení důkazů, a to by neměl.

Právě toto rozhodnutí však podle Koudelky působí dojmem, že VS vede válku s Nejvyšším soudem o hodnocení důkazů, a proto opakovaně ruší rozhodnutí krajského soudu, které vychází z právního názoru Nejvyššího soudu. Rozhodnutím VS bylo podle Koudelky mimo jiné porušeno právo Nečesaného na spravedlivý proces a na zákonného soudce.

Advokát Zdeněk Koudelka také navrhl, aby Ústavní soud odložil vykonatelnost napadeného rozhodnutí VS v Praze až do rozhodnutí o ústavní stížnosti.

Domácí násilí - ilustrační snímek.
Za týrání ženy a dcer půjde muž do vězení