„Z posledního útoku kriminalisté obvinili osmatřicetiletého muže, který napadl mladou ženu," řekla mluvčí krajské policie Lenka Burýšková.

Tato loupež se stala na stezce pro pěší a cyklisty podél řeky Úpy směrem k sídlišti Zelená louka. Na ženu večer zaútočil cyklista a způsobil jí bodné poranění, se kterým skončila v nemocnici.

Útočníka policisté zadrželi v pátek v noci v Trutnově. „Podezřelý se následně policistům přiznal, že minulý týden na výše uvedeném místě napadl mladou ženu 
s tím, že se jednalo o loupežný motiv," uvedla Burýšková. Policejní komisař podá na útočníka podnět na podání návrhu na uvalení vazby, muži hrozí pět až 12 let vězení.

Policie již předtím objasnila tři další napadení 
v Trutnově o stejném víkendu, všechna se ukázala jako vymyšlená. Za lživá oznámení, potažmo v důsledku šíření poplašné zprávy jim však nic nehrozí. „Kriminalisté jejich případy odloží," uvedla trutnovská policejní mluvčí Šárka Pižlová.

Útok si vymyslel například muž, který v sobotu po půlnoci utrpěl bodné zranění břicha. „To mu měl způsobit pachatel po slovní rozepři. Důkladným šetřením ale vyšlo najevo, že muž si ho způsobil sám doma, a to z rodinných důvodů," uvedla Pižlová.

Devatenáctiletý mladík pak v neděli večer oznámil na policii napadení pěstmi dvěma neznámými muži při jízdě na kole. „Uvedl, že byl čtyřmi ranami do hlavy shozen z kola. On však hned poté měl na kolo usednout a ujet. I toto oznámení, bylo smyšlené."

Třetí, 43letý muž zase tvrdil, že byl napaden v Horním Starém Městě a že utrpěl řeznou ránu v horní polovině těla. Nakonec se ale přiznal, že lhal a zranění mu nezpůsobil žádný útočník s nožem.

Komentář: Panika bez trestu

Ze čtyř napadení v Trutnově, která se měla stát o minulém víkendu, a která zpanikařila celé třicetitisícové město, se tři ukázala jako vymyšlená. Většinu médií v pondělí zajímal trest pro lupiče, který bodl v pátek v noci mladou ženu, mě ale zaujala jiná informace: Autoři báchorek o ostatních třech napadení vyváznou zcela bez trestu. Jejich vyšetřování bude „odloženo", jak zní policejní terminus technicus. A to nepochopím. Tři lidé poblázní domnělými útoky na svou osobu celé město, lidé se pomalu bojí vycházet na ulici a policie s úřady jsou ve dne v noci na nohou, ale vše to je uzavřeno jen jako nepodařený šprým. Podařené však není v tomto případě ani rozhodnutí trutnovské kriminálky. Učinila totiž precedent, kterým dala dalším tisícům fantasmagoriků v celé zemi jednoduchý návod, jak beztrestně zbláznit a vystrašit veřejnost. Teď to byl hon na neznámé násilníky, na které chtěli své úrazy svést opilci na kole a demonstrativní sebevrazi, příště to už může být hon na někoho jmenovitého. Třeba na Romy nebo muslimy. Podhoubí na to v Česku připravené máme.
(kamil.dubsky@denik.cz)