Informovala o tom včera mluvčí náchodské radnice Nina Adlof. Strážníci nejprve pomocí mobilní aplikace přijali výzvu z operačního střediska Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje k výjezdu, poté se ještě dozvěděli, že na místě může být agresivní osoba.

Městští strážníci v Náchodě zachraňovali život

„Hlídka Městské policie Náchod, jmenovitě strážníci Dvořák a Kosař, se dostavili na místo přibližně do tří minut od obdržení výzvy. Našli ženu ležící na podlaze a u ní klečícího muže, který se ji pokoušel posadit. Strážníci ženu okamžitě položili na zem a od přítomného muže zjistili, že ji nalezl chroptící a lapající po dechu na zemi,“ popsala průběh události Nina Adlof. Strážníci zkontrolovali základní životní funkce a následně zahájili kardiopulmonální resuscitaci, tedy začali ženu oživovat, a přípravu k použití defibrilátoru.

„Právě novými defibrilátory, pořízenými v loňském roce, jsou mimo jiné vybavena i vozidla městské policie. Osm strážníků se navíc v říjnu loňského roku zúčastnilo kurzu organizovaného záchrannou službou a na základě prokázání odborných znalostí byli zařazeni do systému First Responderů,“ vysvětlila mluvčí radnice a starosta Náchoda Jan Birke dodal: „Tady se potvrzuje, že pořízení defibrilátorů, které je výsledkem úspěšného čerpání finančních prostředků z česko-polské příhraniční spolupráce, bylo dobrým rozhodnutím, díky kterému jsou naši strážníci vybaveni špičkovými prostředky k záchraně života. Osobní nasazení a úsilí, které věnovali odbornému školení, má skutečně smysl.“

Před vlastním použitím defibrilátoru na místo dorazila posádka Rychlé lékařské pomoci Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje a pacientku si převzala k dalším úkonům nutným k zajištění životních funkcí. „Díky přenosným defibrilátorům a zmíněnému proškolení jsou strážníci schopni poskytnout první pomoc člověku v přímém ohrožení života do příjezdu záchranné služby,“ dodal k případu velitel městské policie Náchod Petr Valica.