Případ se stal loni na začátku července na Rychnovsku. Dítě se v noci často budilo a jeho matka, s níž tehdy obžalovaný žil, byla vyčerpaná. Martin R. jí proto nabídl, že dítě pohlídá a vzal si je s sebou do restaurace, kde pracoval.

Péči však nezvládl. Když za ním družka po pár dnech přijela, našla miminko v zoufalém stavu.

DÍTĚTI HROZILY 
TRVALÉ NÁSLEDKY

„Předal mi bezvládné tělíčko. Vyděsila jsem se, ale on na mě byl nepříjemný a řekl, že jsem hysterka," vypověděla matka u soudu.

Její kamarádka ihned přivolala pomoc a lékaři Fakultní nemocnice v Hradci Králové zjistili, že hoch utrpěl vážné poranění hlavy s ložiskem krvácení nad pravou mozkovou polokoulí a krevním výronem na levé straně obličeje. Podle odborníků mohlo toto zranění skončit smrtí.

Matka dítěte prožila rok hrůzy, protože lékaři nemohli vyloučit, že tak vážný úraz nezanechá trvalé následky na hybnosti dítěte, a hrozily také epileptické záchvaty. Teprve po nedávné poslední kontrole mohli konstatovat, že chlapeček je v pořádku.

Případ začala vyšetřovat policie a muž byl obviněn, že dítě dvakrát uhodil a způsobil mu vážné zranění.

SOUDNÍ ZNALEC: TAK 
SE TO STÁT NEMOHLO

Podle státního zástupce Milana Šimka se Martin R. bál, že jeho jednání vyjde najevo, a tak synovi nezajistil lékařskou péči. Vážně zraněný chlapeček tak zůstal asi šestnáct hodin bez pomoci.

Martin R. však vinu od začátku odmítal. U soudu řekl, že syn se zranil, když ho přenášel, aby ho nakrmil a uložil. „Držel jsem ho na ruce a zavadil jsem o rám otevřeného okna," prohlásil. Podle něj dítě chvíli plakalo, ale pak se uklidnilo. Ani další den na něm prý žádné známky násilí neviděl. Jeho obhájce proto žádal, aby soud Martina R. zprostil obžaloby.

Podle soudního znalce však dítě nemohlo zranění utrpět takovým způsobem, jak to muž popsal. Také státní zástupce tuto verzi odmítl. Podle něj se obžalovaný dopustil vážného ublížení na zdraví a u soudu pro něj žádal šestileté vězení.

SOUD: DŮKAZY VARIANTU S OKNEM NEVYLOUČILY

Soud se přiklonil na stranu obžalovaného a rozhodl, že dítě mohlo utrpět zranění nárazem o okno.

„Provedené důkazy tuto variantu nevyloučily," uvedl předseda senátu Luboš Sovák. Martina R. však soudci neosvobodili a udělili mu za ublížení na zdraví z nedbalosti dva roky odnětí svobody podmíněně odložené na dobu pěti let. „Nepřivolal pomoc, i když se na hlavičce dítěte objevil hematom," řekl předseda senátu.

Obžalovaný navíc musí zaplatit 75 tisíc korun zdravotní pojišťovně za léčení dítěte a necelých sto tisíc svému synkovi. Státní zástupce se proti rozsudku na místě odvolal, obhajoba si ponechala lhůtu.