Policejní hlídka pak přivolala zásahovou jednotku, která muže zpacifikovala. „Střílející muž na výzvy policistů nereagoval, stále střílel, a když namířil na policisty, ti okamžitě použili služební zbraň a muže zasáhli,“ uvedla k případu tisková mluvčí policie Iva Kormošová. Těžce zraněný muž byl vrtulníkem transportován do hradecké nemocnice. Nikdo z obyvatel ani policistů nebyl zraněn.

Starosta obce Pavel Berný se nechce k události vyjadřovat. „Jde o citlivou záležitost, věc šetří policie,“ uvedl.

Stejný názor má i žena z nedalekého domku. „Znala jsem ho už jako malého kluka. Byl strašně hodný. Co se vrátil z vězení, uklízel kolem domečku, chodil na procházku se psy. Nemá od dětství lehký život,“ říká se slzami v očích.

Další z místních vzpomíná, že tři dny už nebylo něco v pořádku, na půl vesnice tu vyhrával magneťák. „Střelbu jsem slyšela, myslela jsme si, že je to nějaký dělobuch. Pak už tady všechno uzavřela policie, nesměli jsme vycházet,“ vrací se k pondělnímu večeru další z místních žen. Podle jejího sdělení byl muž ve vazbě za napadení partnera své matky. Ta vloni zemřela. Údajně už měl konflikt s policií v Milíčevsi, kde prý střílel plynovou pistolí na návsi.

„Nedávno se tady popral, snad pil, ale o tom já nic nevím,“ popisuje střelce další z obyvatelek malebné vesnice.

„Znala jsem ho od vidění. žádné konflikty nevyvolával. Prý, když se napil, byl trochu jiný, ale to jsme všichni,“ míní. Domnívá se, že se za ním táhne špatná pověst. „Nemůžu o něm říct něco špatného, uklidil si kolem baráku, chodil s pejsky na procházku, lidi si spíš vymýšlejí,“ kritizuje některé výroky.

Ilustrační foto.
Hasiči měli plné ruce práce

Policisté v úterý odhalili k pondělní střelbě v Nemyčevsi další skutečnosti. Útočník se již v minulosti dopustil závažné násilné trestné činnosti. V roce 2008 byl krajským soudem v Hradci Králové odsouzen za zločin pokusu vraždy k 10 letům odnětí svobody, tento trest vykonal.

Podle informací Evy Prachařové byli přivolaní specialisté nuceni použít proti muži střelné zbraně s ohledem na skutečnost, že incident se odehrával v obydlené zóně mezi ostatními rodinnými domy a zejména vzhledem k informacím o mužově trestní minulosti násilného charakteru. Krátká střelná zbraň, kterou měl muž u sebe, byla odeslána na odbornou expertizu. V současné době probíhají další úkony trestního řízení.