Zatím poslední případ se stal v pondělí, kdy novoměstští policisté při kontrole rychlosti odhalili řidiče, který řídil auto neoprávněně. „Řidiče dopraváci přistihli, když přes obec jel nepovolenou rychlostí 71 kilometrů v hodině a při lustraci v evidencích zjistili, že za volantem vozu zásilkové služby vůbec nemá co dělat. Muž měl totiž od března letošního roku vysloven zákaz řízení všech motorových vozidel, a to až do roku 2010,“ řekla nám mluvčí náchodské policie Eva Prachařová.

Podle mluvčí se skutečně stále více řidičů zejména z řad mladé generace domnívá, že pořizování řidičského průkazu řádnou cestou je zbytečným přežitkem a drahou záležitostí. Minulý pátek policisté v Broumově vyšetřovali hned dva takové případy. Oba motoristé bez řidičského průkazu navíc sedli za volant opilí. Prvního výtečníka policisté lapili v časných ranních hodinách ve spolupráci s městskou policií. Hlídka strážníků o půl druhé v noci kontrolovala sedmadvacetiletého řidiče VW Transporter. Bylo zjištěno, že muž u sebe nemá doklady k řízení vozu a naměřili mu 1,49 promile alkoholu v dechu. Druhý čtyřiačtyřicetiletý muž by chycen v Soukenické ulici. Ukázalo se, že má vysloven zákaz řízení všech motorových vozidel až do roku 2010. Dechová zkouška navíc prokázala 1,78 promile alkoholu v dechu.
Jezdit po silnici motorovým vozidlem bez řidičáku, i když je to jen motocykl Babeta, se nevyplácí. V pátek 26. září se o tom přesvědčila mladá žena z Hronova. Ta jela po silnici z Velkého Dřevíče do Hronova a neušla pozornosti policistů. Také ona neměla k řízení motocyklu řidičské oprávnění.

O den dříve policejní hlídka z České Skalice přistihla místního devětačtyřicetiletého muže, jenž brázdil ulice města pod vlivem alkoholu. „Policistům muž po vystoupení z vozidla sdělil, že vypil před jízdou asi šest piv. Jeho předchozí popíjení alkoholu posléze potvrdili další svědkové. Do digitálního přístroje však dýchat odmítl, stejně tak odmítl následný odběr krve,“ uvedla Prachařová. Policisté muže odvezli na policejní oddělení a tam zjistili, že má od července letošního roku soudem uložen zákaz řízení všech motorových vozidel a kromě toho nevlastní řidičský průkaz. „Policisté vyzvali muže k vydání vozidla. Zajistili ho a umístili na svém parkovišti. Stíhaný muž tak musel po skončení výslechu automobil zanechat v péči policistů a pokud ho soud uzná vinným, už ho nikdy neuvidí,“ dodala mluvčí policie Eva Prachařová.

Sice bez zranění skončila rovněž v září dopravní nehoda v Náchodě na Pražské ulici, ale u viníka byl zjištěn alkohol, neboť do přístroje nadýchal 2,77 promile. Také v tomto případě řidič Seatu nevlastnil řidičák. Kontrolou vozidla pak bylo odhaleno, že vůz má již dva měsíce propadlou technickou kontrolu.

Řidiči neřidiči se vystavují možnému postihu ve formě trestu odnětí svobody, kdy mohou až jeden rok pobývat ve vězení.
Dále jim hrozí trest zákazu činnosti, spočívající v zákazu řízení motorvých vozidel až na dobu dvou let, a v neposlední řadě též peněžitý trest v řádu desetitisíců korun.