"Pětatřicetiletý muž a jeho stejně stará manželka jako jednatelé jedné pražské firmy zabývající se pronájmem nemovitostí uzavřeli vloni během dvou měsíců 8 smluv o operativním leasingu na pronájem motorových vozidel. Pronajmuli si sedm aut značky Škoda - 3x Kamiq, 2x Kodiaq, Superb, Scala a jedno Volvo XC60 v celkové hodnotě 7,5 miliónů korun," uvedla mluvčí policie Iva Kormošová.

Splátky nehradili a leasingové společnosti tak odstoupily od smluv a požadovaly vrácení vozidel. Na výzvu manželé však nereagovali a vozidla dále pronajímali dalším subjektům nebo je používali pro vlastní potřebu.

"Poté, co se policisté případem začali zabývat, manželský pár jen jedno vozidlo policistům dobrovolně vydal, po ostatních policisté vyhlásili pátrání. Šest se jim podařilo vypátrat, zajistit a vrátit majitelům. V pátrání zůstává poslední auto Škoda Kamiq," doplnila mluvčí.

Velké náměstí v Hradci Králové
ANKETA: Mělo by město zásadně omezit počet parkovacích míst na Velkém náměstí?

Jak ukázalo vyšetřování, manželé v době uzavírání smluv věděli, že na splácení mít nebudou. V té době už byly jejich firmu vedeny dvě exekuce ve výši téměř 400 tisíc korun a rovněž na každého z nich další exekuce s celkovým dluhem za více než 800 tisíc korun.

Policie případ šetří jako zločin zpronevěry, za což oběma hrozí až osm let ve vězení.