Před čtyřmi lety zrestaurovaný pomník se stal cílem útoku neznámého zloděje, kterému se zřejmě zalíbily zrenovované postavičky přibližně 30 až 40 cm vysokých andílků stojících v popředí. Neváhal kvůli nim poškodit nedávno zrestaurované dílo.

„Když jsem se přišel podívat zblízka, jestli se mi to nezdá, tak první slova, která ze mě vypadla, jsou v tisku neinterpretovatelná," ulevil si starosta od srdce na adresu neznámého zloděje. Pachatel či pachatelé museli za pomoci násilí sošky odloupnout a sundat z trnů na pískovcových podstavcích u branky. Pak je odvezli neznámo kam.

Sousoší se sloupem Čtrnácti svatých pomocníků zhotovil v roce 1886 broumovský sochař Johann Watzek, na objednávku Genovefy, vdovy po otovickém sedlákovi Franzi Treutlerovi. Po odcizených andílcích zbyla jen prázdná místa se železnými trny. Zdroj: Deník/Jiří ŘezníkVyčíslená škoda se sice pohybuje okolo 50 tisíc korun, ale to se jedná o pořizovací a výrobní náklady. Historicky jsou andílci absolutně bezcenní. „Jsou to kopie z umělého kamene a sběratelsky nemají žádnou cenu. Pokud je někdo ukradl s tím, že je zpeněží, tak má smůlu," dodal starosta.

Sloup s reliéfním vyobrazením Čtrnácti svatých pomocníků stojí v obci poblíž železničního přejezdu. Vlak zde sice už spoustu let nejezdí, ale na „stopce" musí každý zastavit. A třeba zrovna při té příležitosti nějakému nenechavci padly sošky do oka…

ČEŠI NEBO POLÁCI? TĚŽKO ŘÍCT

O tom, kde malí andílci skončí, zda budou instalováni na okrasu v něčí zahradě či u domu v tuzemsku nebo v blízkém Polsku, lze jen spekulovat. „Nemyslím si, že by to byli Poláci. V minulosti tady ty tendence byly, že když se něco stalo, tak se to na ně svádělo. Ale nakonec se ukázalo, že to byly jen řeči," říká starosta.

KVŮLI DOTACI NECHAJÍ VYROBIT NOVÉ ANDÍLKY

I když historicky jsou andílci bezcenní, obecní pokladnu budou stát docela draho. „Musíme nechat udělat nové, protože jsme na opravu sousoší dostali dotaci a jejíž udržitelnost musíme splnit," zmiňuje Petr Novák. „Ukradené andílky si zloděj může dát tak maximálně na zahrádku k sádrovým trpaslíkům, protože větší hodnotu nemají," rozčiluje se starosta nad zlodějinou.

„Po neznámém pachateli, který odcizil dvě zrestaurované sošky andělíčků ze sloupu se sochami světců pátrají policisté z Obvodního oddělení v Broumově. „Každý rok policie takto pátrá po desítkách odcizených pískovcových předmětů a soch, která končí nejčastěji v zahraničí ve sbírkách soukromých osob nebo jako stylová dekorace v zahradách," potvrzuje tisková mluvčí náchodské policie Eva Prachařová, že krádež otovických andílků není až takovou mimořádností.

14 sv. pomocníkůSousoší se sloupem Čtrnácti svatých pomocníků v internetovém hlasování putovní výstavy Má vlast cestami proměn skončilo na čtvrtém místě. V hodnocení návštěvníků při zahájení výstavy v Praze na Vyšehradě skončilo na místě třetím. Ministerstvo kultury 17. 10. 2014 rozhodlo o prohlášení sousoší za kulturní památku.